Asylansøgere på Kærshovedgård må ikke varme en kop vand: - Jeg lever i et fængsel

Flere beboere på udrejsecenter Kærshovedgård føler, at de bor under fængselslignende forhold, hvor de ingen rettigheder har.

- Det er som en sygdom, der spiser din hjerne. Omgivelserne påvirker lige så stille dit sind.

Sådan lyder det fra en kvinde, når hun beskriver sit ophold på Kærshovedgård, hvor hun har boet siden 2009.

Hun ønsker ikke at få sit navn frem, da hendes sag er under behandling, men hun fortæller, at hun måtte flygte fra hjemlandet Iran, fordi hun er kristen. Nu føler hun, som de andre beboere, TV MIDTVEST har snakket med i dag, at hun bor i et fængsel.

- Du har ikke ret til noget. Du har ingen rettigheder, siger hun.

En anden beboer fra udrejsecenteret fortæller:

- Vi har ingen muligheder. Alle dage og nætter er uden noget. Det er bare spild af tid, forklarer Hushang Rostami fra Iran.

Niels Simonsen, der har været frivillig på Kærshovedgård i fem år, kender godt til beskrivelserne. Ifølge ham lever beboerne under meget dårlige boligforhold.

- De må hverken det ene eller det andet. De må ikke engang varme en kop vand til te. De hygiejniske forhold har også været meget dårlige.

Hjemrejse er ikke en mulighed

En stor del af beboerne på Kærshovedgaard har ikke begået kriminalitet, men har fået afvist deres ansøgning om asyl og opfordres til at rejse hjem. Men det er ikke en mulighed for dem, som TV MIDTVEST snakkede med i dag.

Hushang Rostami gjorde oprør mod styret i Iran og er nu politisk flytning. Han frygter for sit liv, hvis han vender hjem.

- Jeg er sikker her i Danmark, men jeg lever i et fængsel. Rejser jeg hjem til mit hjemland, bliver jeg slået ihjel, siger han.

Så nu sidder de i Ikast uden nogen plan for fremtiden.

- Jeg har ikke noget energi, men jeg har stadig et håb, men det er der mange af dem, som bor her, der ikke har, fortæller den iranske kvinde.