Anne sagde ikke ja til sex, men vågnede alligevel op med en fyr i sin seng

Anne Lyngaa ville ønske, flere unge kendte til samtykkeloven.

Som hun går med træningstasken over skulderen på vej ind i hallen i Ikast, ligner hun det, hun er.

En pige der elsker hal, harpiks og håndbold og drømmer om at komme på landsholdet.

Men Anne Lyngaa bærer på en tungere bagage end de fleste af sine jævnaldrende.

En bytur ugen efter hun fyldte 18 endte med, hun vågnede op hjemme i sin seng, hvor en ung mand var ved at have sex med hende mod hendes vilje.

- Jeg vågner op helt fortumlet og begynder at græde. Det er ikke noget, jeg har sagt ja til, forklarer hun.

Anne drikker normalt ikke særligt meget, og hun føler sig rimelig sikker på, at nogen har puttet noget i hendes glas.

Ikke nødvendigvis den fyr, der ender med at tage med hende hjem.

- Min tilstand den aften var ikke normal i forhold til alkohol. Jeg kan ingenting huske, forklarer Anne.

Politianmeldelse

Hun vælger at anmelde det som en voldtægt til politiet. Han bliver ikke dømt.

- Jeg har altid tænkt at voldtægt, det er noget med at blive overfaldet af en ældre mand i en gyde en mørk aften. Jeg havde aldrig hørt om voldtægt , når man er fuld og er kommet hjem, men jeg har fundet ud af, at det faktisk er den mest hyppige årsag. Det har virkelig chokeret mig og gjort mig bange, at jeg ikke vidste det på det tidspunkt og troede, det var min egen skyld. Jeg sagde ikke nej, men jeg var ikke i den rigtige tilstand til at sige nej.

Center for Voldtægtsofre i Herning får mellem 150 og 170 henvendelser om året. Hovedparten er i alderen 15-25 år. Personalet har fået endnu travlt efter at den nye samtykkelov blev vedtaget ved årets start. Loven kræver at begge siger ja til sex, ellers er det voldtægt.

- Rigtig mange af de ofre, vi har her i centret, er unge piger, der har været til fest, er blevet lidt for fulde og har kysset med en kammerat, men ikke mere end det. Fordi de har fået for meget at drikke, lægger de sig til at sove og vågner ved, at en kammerat synes, det er ok at have sex med den her unge pige, der er lidt for fuld til at modsætte sig det her. Så er pigen i min optik blevet seksuel krænket, siger sygeplejerske Lone Kasch.

Hun efterlyser mere undervisning og information til de unge om, hvad samtykke-loven handler om i praksis.

- Indtil vi får udbredt budskabet til den her lov , og der bliver sat mere fokus på, hvordan man skal opføre sig over for hinanden, så bliver det et issue , at det her sker, tilføjer Lone Kasch og tilføjer:

- Her gælder det nemlig ikke, at den, der tier, samtykker.

- Jeg synes, den nye lov er et stort fremskridt

Anne går på gymnasiet, og hun ville ønske, der var meget mere fokus på den nye samtykkelov.

- Sex er et kæmpe tabu. Det burde været noget, vi snakkede meget mere om i de ældre klasser i folkeskolen og på gymnasiet. Vi får foredrag om rygning og stoffer, men hvorfor ikke om samtykkelov og sex.

Hun valgte selv at fortælle om sin oplevelse i sin gymnasieklasse, og efterfølgende fik de en god snak om, hvad samtykkeloven er, og hvad den betyder.

- Jeg synes, den nye lov er et stort fremskridt, men problemet er bare, at unge generelt ikke kender den og ikke forstår, hvor grænsen ligger. Men det er ikke sværere end, at hvis du ikke får et ja, så betyder til nej.

Anne efterlyser mere information og undervisning om sex og den nye samtykkelov i de ældste klasser i folkeskolen og på gymnasiet.
Anne efterlyser mere information og undervisning om sex og den nye samtykkelov i de ældste klasser i folkeskolen og på gymnasiet.
Foto: Margit Vendelbjerg, TV MIDTVEST