Anders laver usædvanlig vin på egen hånd – bruger boremaskine til at udvinde saft

Anders Hagelskjær er en af ganske få i Danmark, der laver birkesaft om til mousserende vin. Det startede som et eksperiment, men nu håber han at kunne leve af det.

Anders Hagelskjær med en flaske af sin hjemmelavede birkevin. Foto: Frederikke Dammark, TV MIDTVEST

I sine forældres baghave i Øgelund syd for Brande har 29-årige Anders Hagelskjær kastet sig ud i et eventyr, der kræver en boremaskine og en skov fyldt med birketræer.

Under navnet Hagelskjær Vin laver han noget så usædvanligt som birkevin, og hovedingrediensen finder han i en mose tæt på forældrenes hus.

Jeg synes, det er fedt at kunne tage et produkt fra naturen og så gøre det finere og mere holdbart, så produktet i sidste ende er af virkelig høj kvalitet.

Anders Hagelskjær, vinmager

- Jeg synes, det er fedt at kunne tage et produkt fra naturen og så gøre det finere og mere holdbart, så produktet i sidste ende er af virkelig høj kvalitet. Den proces kan jeg godt lide, siger Anders Hagelskjær, der har læst fysik og har en bachelor i biologi.

Birkesaften tappede han ved hjælp af en helt almindelig boremaskine for første gang i 2016. Den første høst inddampede han til sirup, men det endte med kun at give en halv deciliter, så han måtte lægge strategien om. I stedet kastede han sig over vinproduktion, og nu laver han 1000 flasker mousserende birkevin årligt som en af de eneste i Danmark.

- Mine venner synes bare, at det er spændende og sejt, at jeg prøver at lave vin på fuld tid i Danmark, siger Anders Hagelskjær.

En langsom og teknisk proces

Det tager omkring to år fra birkesaften er tappet til vinen er klar til salg, men det passer den midtjyske vinmager glimrende.

- Det fedeste er, hvor lang tid der går, fra man starter, til man har produktet. Og så kan jeg også godt lide alle de tekniske aspekter af vinproduktion. Jeg vil gerne blive ved med selv at stå for produktionen, så det skal ikke være for stort, fortæller Anders Hagelskjær.

Indtil videre har vineventyret kun været en hobby, men han håber snart at kunne lave vin på fuld tid.

- Planen er at producere så meget vin som muligt de næste par år, og så kan jeg forhåbentlig gå fuld tid, når flaskerne er klar til salg. Det er ikke noget, man tjener fyrsteligt på, men man kan godt leve af det. Så det vil jeg gerne, siger han.

Ud over mousserende birkevin bliver der også lavet blåbærbobler i det lille vineri. 

01:59

Anders Hagelskjær har kastet sig ud i et noget anderledes vineventyr, hvor han laver birkesaft om til mousserende vin.

Luk video