Ældreråd: Hver fjerde kommune sparer på de ældre i 2020

23 ud af landets 98 kommuner sænker serviceniveauet for ældre borgere i 2020, lyder det fra Danske Ældreråd. En af dem er Ikast-Brande Kommune.

Ikast-Brande Kommune er en af de kommuner, der planlægger at spare på ældreområdet i 2020.
Ikast-Brande Kommune er en af de kommuner, der planlægger at spare på ældreområdet i 2020.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Næste år vil ældre i hver fjerde kommune opleve, at serviceniveauet falder.

Sådan lyder det fra organisationen Danske Ældreråd, der har kigget på budgetterne for landets 98 kommuner i 2020.

Undersøgelsen viser, at 23 kommuner forringer servicen for de ældre, mens 60 kommuner har et uændret niveau. Syv kommuner hæver serviceniveauet ifølge Danske Ældreråd. Mogens Rasmussen, der er formand for Danske Ældreråd, er skuffet over forringelserne.

Det er især set i lyset af, at Kommunernes Landsforening (KL) forhandlede sig frem til et samlet løft på 1,7 milliarder kroner til velfærd i økonomiforhandlingerne for 2020 med regeringen.

- Overordnet set er det jo en udhuling, der er sket over en årrække. Der bliver flere ældre og flere svage, så selv om de 1,7 milliarder kroner blev tildelt, så vil det i bedste fald kun efterlade status quo. Det vil ikke give det forventede løft, som vi ellers opfattede, siger Mogens Rasmussen.

Går ud over de svageste

Det er især kommunernes klippekortsordning for de dårligst stillede ældre, hvor der nu bliver sparret. Ordningen skulle sikre, at svage ældre borgere fik en halv times ekstra hjælp om ugen.

- Det viser sig, at 23 kommuner ikke beholder det. Det er vi selvfølgelig meget kede af. Det er en decideret forringelse, siger Mogens Rasmussen.

En af de kommuner, hvor klippekortsordning er sparet væk, er i Ikast-Brande Kommune.

- Det betyder, at de svageste borgere bliver overladt til sig selv i længere tid. Jeg synes, det er ret ubehageligt, at der bliver sparret på ældreområdet i så mange kommuner, siger Birgit Kristensen, der er formand for Ældrerådet i Ikast-Brande Kommune til TV MIDTVEST.

Hun er sammen med Ældrerådet i kommunen med til at rådgive kommunalbestyrelsen på ældreområdet og kalder besparelserne for voldsomme.

- Det virker som om, at dem, der ikke larmer så meget, bliver hårdest ramt, siger hun til TV MIDTVEST.

Danske Ældreråd ønsker, at klippekortsordningen bliver sikret ved lov. Samme krav har Dansk Folkeparti og Enhedslisten, men sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil ikke skrive det ind i loven i øjeblikket.

- Vi sidder med to ting her, for vi ønsker jo, at kommunerne har deres selvbestemmelse. Men vi vil også gerne have, at man tilgodeser de svageste, og det er virkelig en udfordring, siger Mogens Rasmussen.

Danske Ældreråd har et råd i hver kommune i landet. Ældrerådene rådgiver kommunalbestyrelserne på det ældrepolitiske område. Det er også disse ældreråd, der har tjekket budgetterne, som Danske Ældreråd har samlet i undersøgelsen.

2:06
Indslag fra 2017 om klippekortsordningen.
Foto: TV MIDTVEST