Ældre skal klare sig selv

Midt- og vestjyske kommuner følger et lysende eksempel fra Fredericia Kommune, som har formået at spare 15 millioner på hjemmepleje ved at træne de ældre til at være mere selvhjulpne.

Mere end 400 ansatte i hjemmeplejen i Holstebro er for tiden på kursus for at lære, hvordan de ældre kan blive mere selvhjulpne. Kommunen har regnet sig frem til, at der ligger en besparelse på fem millioner eller mere end 6000 hjemmehjælpstimer og venter, hvis kommunen får gjort flere ældre stand til selv at gå ud med skraldet, tage bad, købe ind, gøre rent og udføre andre opagver i dagligdagen.

- Det kan være folk som har brækket en hofte og mister evnen til at bade sig selv, men som kan lære det igen via træning, siger en af kursisterne i Holstebro, social- og sundhedsassistent, Bodil Pedersen.

- Hvis man spørger den brede befolkning, hvordan de kunne tænke sig, at livet skulle være, når de bliver gamle, tror jeg, de fleste vil svare, at de helst vil klare mest muligt selv, siger rehabiliteringschef i Holstebro Kommune, Lene Holm.

Lysende eksempel

'Længst muligt i eget liv' hedder et projektet, som Fredericia Kommune har kørt siden 2008. Det er lykkedes kommunen at spare 15 millioner kroner eller 27.000 hjemmehjælpstimer ved at træne ældre borgere til selv at løse flere opgaver i hjemmet.

En undersøgelse foretaget af Dansk Sundhedsinstitut viser, at udover de kommunale besparelser så er resultatet, at de ældre i Fredericia oplever en større livsglæde ved selv at tage sig af flere opgaver i hjemmet.

- Der er vindere hele vejen rundt, siger Lene Holm.

Foruden Holstebro Kommune er Ikast-Brande, Lemvig, Thisted, Viborg, Herning, Morsø og Ringkøbing-Skjern blandt de kommuner, som har gang i lignende initiativer på ældreområdet.