30 nye beboere til Kærshovedgård

I dag flyttede 30 nye beboere ind på Kærshovedgård. Det sker samtidig med, at en rapport konkluderer, at udrejsecentrets forhold er værre end i et åbent fængsel.

Houman Zahedi flyttede som den første afviste asylansøger ind på Udrejsecenter Kærshovedgård i marts 2016. I dag fik han selskab af 30 nye beboere, og ifølge Houman Zahedi har de nye ikke noget at se frem til.

- Vi bor i et fængsel, det gør vi virkelig. Vi har ikke lov til at studere, vi har ikke lov til at arbejde, vi har ikke lov til at gøre noget som helst, siger Houman Zahedi.

I torsdagens udgave af Politiken fremgår det, at en ny rapport fra Helsinki-komitéen dumper forholdene på udrejsecentret og kalder dem værre end i et almindeligt åbent fængsel.

I rapporten har Helsinki-komitéen undersøgt beboernes fysiske begrænsninger, som blandt andet går på, at beboerne skal bruge en nøglebrik og fingeraftryk både for at komme ind og ud af centret og deres værelser. Beboerne bor også to og to sammen på små værelser og har begrænsede muligheder for besøg. Ifølge rapporten kan det sidestilles med frihedsberøvelse, som er i strid med den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

- Vi er alle unge, og vi lever uden noget. Virkelig uden noget, siger Houman Zahedi.

Ingen kommentar fra ministeren

TV MIDTVEST har forsøgt at få fat i udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, men hun har ikke ønsket at kommentere rapporten. I Indblik Søndag tilbage i februar sagde hun:

- Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg ønsker at gøre livet på tålt ophold så utåleligt som overhovedet muligt, siger Inger Støjberg.

Institutionschef på Kærshovedgård, Anne Marie Borggaard, har heller ikke ønsket at udtale sig til TV MIDTVEST, men til Politiken sagde hun:

- Vi driver centret inden for de rammer, der er givet for et udrejsecenter, og her gør vi, hvad vi kan for, at beboerne har så værdig en dagligdag som mulig, siger Anne Marie Borggaard.

På Kærshovedgård står Houman Zahedi med ét ønske.

- Vi håber virkelig, at Inger Støjberg vil gøre noget seriøst for vores sag. Vi dør her. Vi dør virkelig ved at komme herind, siger Houman Zahedi.