Vild effekt: Sådan undgår kommune konflikter på bosted

Holstebro Kommune har nedbragt antallet af magtanvendelser med 84 procent.

Med forholdsvis simple midler er det lykkedes Holstebro Kommune at opnå et endog meget stort fald i antallet af magtanvendelser på kommunens bosteder.

Kommunen oplyser i en pressemeddelelse, at antallet af magtanvendelser er faldet med 84 procent, og at det er resultatet af, at man i efteråret 2016 ændrede pædagogikken og efteruddannede personalet, så det blev bedre til at tackle konfliktsituationer.

De ansatte vil nu hellere trække sig end havne i situationer, hvor fysisk magt er den eneste løsning.

- Vi har skiftet fokus og arbejder ikke længere med et "hårdt stop" til de borgere, som er meget udad reagerende. I stedet forsøger vi at motivere borgerne og undgå negative episoder, lyder det fra funktionsleder Henrik Lindberg.

Kommunen fortæller samtidig, at et digitalt værktøj, som går under navnet "motivation, lok og led" har været en stor hjælp i processen.

- Vi risikovurderer dagligt. Under hver vurdering er der en beskrivelse af, hvad personalet kan gøre for at bevare det gode humør eller sikre, at borgeren ikke kommer til at handle i affekt, fortæller Anja Toftgaard, der er faglig koordinator på bostedet Hyldgården.

Udover færre magtanvendelser har kursændringen også betydet et fald i sygefraværet.