Vil give ulvene ro i yngletiden: Et område af Stråsø Planlage lukkes for besøgende

Stråsø Plantage er blevet et årligt tilbagevendende tilholdssted for en hunulv, der selv er født i området. Nu sætter Naturstyrelsen ind for at give ulvene fred og ro til at yngle.

Ulven er fredet i europa, og den er underlagt den strengeste beskyttelse i EU.
Ulven er fredet i europa, og den er underlagt den strengeste beskyttelse i EU.
Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Ynglende ulve skal have fred og ro, og for at undgå at et ynglende ulvepar bliver forstyrret, skal man frem til slutningen af juli holde sig fra et lille område i det store naturområde Stråsø Plantage lidt syd for Holstebro.

Igen i år har et ulvepar nemlig slået sig ned her, konstaterer de forskere, der er ansvarlige for at overvåge ulven i Danmark. De er også helt sikre på, at det er den samme tæveulv, som tidligere har ynglet på stedet, da hun er selv født i området.

I en pressemeddelelse skriver Naturstyrelsen, at ulven er en beskyttet art, og derfor er vi mennesker forpligtiget til at give den plads. I år en måned tidligere end forrige år.

- Alle er velkomne til fortsat at gå en tur i området, men af hensyn til de ynglende ulve skal man holde sig fra et område afgrænset af veje i en del af Stråsø Plantage. 

- Indskrænkningen af færdslen sker allerede nu i det tidlige forår for at tage højde for den nuværende situation med ekstraordinært mange besøgende, udtaler skovrider Poul Ravnsbæk fra Naturstyrelsen Vestjylland i pressemeddelelsen.

Området, hvor der er begrænsninger på færdslen, er markeret med rødt, men man må stadig bruge stier og veje markeret med brun.
Området, hvor der er begrænsninger på færdslen, er markeret med rødt, men man må stadig bruge stier og veje markeret med brun.
Foto: Naturstyrelsen

Der burde nu også være plads til, at både ulve og mennesker kan passe sig selv. 

Stråsø Komplekset er et af landets største  naturområder med skov og hede på i alt 5.200 hektar, hvoraf området som besøgende i den kommende tid skal holde sig fra, udgør cirka 275 hektar.

- Det er tydeligt, at ulvene har kastet deres kærlighed på et bestemt område, og i Stråsø Plantage er der rigtig god plads til både dyr og mennesker. Ulven er fredet og underlagt den strengeste beskyttelse i EU, og det indebærer blandt andet, at Danmark er forpligtet til at sikre, at den ikke bliver forstyrret - og særligt ikke i yngletiden, siger Poul Ravnsbæk.

Afgrænsningen bliver markeret med skilte og information på stedet, og Naturstyrelsens ansatte vil være mere til stede i området.

Det er forskere fra Aarhus Universitet, DCE-Nationalt Center for Miljø og Energi og Naturhistorisk Museum Aarhus, der er ansvarlige for at overvåge ulven i Danmark på vegne af Miljøstyrelsen.