Victoria var i tvivl til det sidste: - Jeg kan blive psykolog alle steder, det gjorde valget svært

Tusindvis af unge skal torsdag vælge, hvilken ungdomsuddannelse de vil søge ind på. Et valg der er mere udfordrende end nogensinde før.

- Jeg kan godt mærke, at jeg er nervøs. Jeg håber, det er det rigtige valg. 

quoteDe reklamerer alle med, at man kan blive det hele hos dem.

Victoria Eskesen, Holstebro.

Victoria Eskesen går i 10.klasse på Step 10 i Holstebro. De senere uger har skolegang og lektier dog været trængt i baggrunden af en særlig ting. Beslutningen om, hvilken uddannelse hun skulle søge ind på efter sommerferien. 

- Jeg er gået lidt frem og tilbage mellem STX og HHX. Der er både fordele og ulemper ved begge, forklarer Victoria hjemme i køkkenet, hvor hun foran computeren står klar til at trykke send på ansøgningen. E ansøgning der afgør, hvor hun skal bruge de kommende tre år af sit liv. 

At søge ind på en ungdomsuddannelse er et krævende arbejde. Mange informationer skal sammen med ansøgningen indsendes.
At søge ind på en ungdomsuddannelse er et krævende arbejde. Mange informationer skal sammen med ansøgningen indsendes.
Foto: Stine Agnholt Andersen, TV MIDTVEST

At hun ikke fra starten har været sikker i sit valg gør, at hun er blevet mere nervøs i tiden op til den endelige beslutning skulle træffes. Besøg på skoler og en masse studiebeskrivelser af de forskellige muligheder har ikke ligefrem gjort beslutningen nemmere. 

- De reklamerer alle med, at man kan blive det hele hos dem. Eksempelvis psykolog, der plejer man at sige, at den traditionelle vej er STX. Men hos HHX reklamerer de også med, at man kan blive psykolog hos dem, forklarer Victoria Eskesen. 

10.klasse ændrede kursen

I Viborg valgte Casper Nielsen at tage 10.klasse med. Præcis som Victoria var han i tvivl om, hvilken af de mange ungdomsuddannelser han skulle vælge.

Casper Nielsen har brugt et ekstra år på at finde ud af, hvad han vil efter folkeskolen.
Casper Nielsen har brugt et ekstra år på at finde ud af, hvad han vil efter folkeskolen.
Foto: Stine Agnholt Andersen, TV MIDTVEST

Det ekstra år i skolen gav ham mulighed for en række brobygningsforløb. En tid der var godt givet ud, da han fik ændret opfattelse af, hvilken retning han skulle tage. 

- Jeg havde en tanke om, at jeg ville noget med handel. Jeg havde kun hørt om HHX, det var det oplagte valg for mig. I løbet af det seneste år har jeg fundet ud af, at EUX er det rigtige. Primært fordi måden man arbejder på studiet er tiltalende, forklarer Casper Nielsen. 

Caspers ansøgning er sendt, nu venter han på svar. 1.juni bliver de mange unge klogere på, om den uddannelse de har søgt har plads til dem ved opstarten efter sommerferien. 

Lettelsen og frygten går hånd i hånd

Tilbage hos Victoria Eskesen er beslutningen taget. De sidste felter er udfyldt på computeren i samarbejde med mor og musen har ramt send-knappen. Valget faldt på HHX i Holstebro. Selvom beslutningen nu er taget, så er tvivlen ikke helt forsvundet. 

- Jeg håber vel, at det er det rigtige. At jeg ikke fortryder. Det tror jeg nu ikke, jeg kommer til. Jeg er også lettet, nu er beslutningen truffet, forklarer Victoria Eskesen. 

Se hele indslaget om Victoria og Casper her.