Vibeke tror på pølsevognens fremtid: - Der er meget mere i det end bare at komme og få en pølse

På 100-års jubilæet for pølsevogne er en nuværende pølsedame og en tidligere pølsemand uenige om, hvorvidt der er en fremtid for pølsevognene.

2:58
Der er ikke mange klassiske pølsevogne tilbage i Danmark, men hvordan ser fremtiden ud for den gamle kulturinstitution i en tid med kostråd og fastfood kæder overalt. Vibeke Jacobsens pølsevogn plejer at stå i Enghaven i Holstebro, men mandag viste hun den frem fra et lager.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Mandag fylder pølsevognen 100 år. I 1921 rullede de første pølsevognene ud på gaden, og siden er der kommer mange flere til. Mange er også faldet fra. I 70'erne var der 700 pølsevogne i Danmark. I dag er cirka 100 tilbage.

Selvom der bliver færre pølsevogne, er der stadig danskere, der elsker dem. En af dem er det tidligere folketingsmedlem Kristen Poulsgaard, der selv startede sin egen pølsevogn, da han forlod Folketinget tilbage i 1990.

- Jeg kan ikke gå forbi en pølsevogn uden at skulle have en pølse. Det bliver jeg aldrig træt af. Men der er blevet langt mellem pølsevognene, siger Kristen Poulsgaard, der er blevet 85 år gammel.

I 1990 var det tidligere folketingsmedlem et år fra at kunne på pension. Men da han ikke blev valgt ind igen, måtte han finde sig et job.

- Jeg var nødt til at finde noget at lave. Jeg havde ingen uddannelse, men jeg har altid spist mange pølser. Jeg har altid kunnet snakke med folk, og en pølsemand får mange betroende, så jeg vidste ikke, hvad jeg ellers kunne lave, fortæller han.

Kristen Poulsgaard drev pølsevognen i næsten ti år.

Alle er på lige fod og spiser det samme

På Enghaven i Holstebro plejer der at stå en pølsevogn. Det gør der dog ikke lige for tiden. Vibeke Jacobsen, der normalt langer pølser over disken, har stillet sin pølsevogn på lager.

Mens corona holder butikkerne i Holstebro lukket, har Vibeke Jacobsen også lukket sin biks. Når folk ikke kommer og shopper, kommer de heller ikke forbi pølsevognen, og den ville ikke kunne leve på take away alene.

Selvom pølsevognene svinder ind, og Vibeke Jacobsen må holde lukket, så ser hun stadig en fremtid i pølsevognene.

- Jeg er slet ikke tvivl. Den er der også om 100 år. Man kommer der, fordi man har lyst til en pølse, og fordi man har lyst til at sige hej, siger pølsedamen

Ligesom Kristen Poulsgaard nød at snakke med kunderne, så mener Vibeke Jacobsen også, at snakken ved pølsevognen er vigtigere end den hjemmelavede agurkesalat og de ristede frankfurtere.

- Der er meget mere i det end bare at komme og få en pølse. I køen i Fakta snakker kunderne aldrig med hinanden, men hvis de kommer her, så snakker de alle med hinanden. De er på lige fod og spiser det samme. Så er det lige gyldigt, om du er direktør eller hjemløs, fortæller hun.

Er der en fremtid for pølsevognen?

Spørger man det tidligere folketingsmedlem, så er pølsevognen snart fortid i Danmark.

- Jeg tror, at når min generation uddør, så dør pølsevognen også, for den er jo ved at uddø. Ellers skal de til at sælge noget andet end pølser. Vi rejser jo ud og lærer nye retter at kende. Det er ikke moderne at spise pølser mere, siger Kristen Poulsgaard.

Vibeke Jacobsen tror derimod, at pølsevognen tager 100 år mere. Ifølge hende vil folk blive ved med at komme for stemningen omkring pølsevognen.

- Der er en bedstemor, der er kommet her med sit barnebarn, siden han var helt lille. Barnebarnet synes, at det er en fest at komme her, men jeg har aldrig nogensinde serveret en pølse for bedstemoren. Den generation er god til at give det videre, og derfor tror jeg, at det fortsætter.

Til april har Vibeke Jacobsen tiårs jubilæum med sin pølsevogn. Hun håber, at hun er genåbnet til den tid og kan fejre 100-års jubilæet samtidig.