Veteraner kan se frem til erstatning: - Har givet ar på sjælen

​Krigsveteraner, der har været udsendt før 1996, kan nu se frem til at få erstatning på lige vilkår med soldater, som har været udsendt efter. Det glæder veteranen Carl Åkerlund.

Carl Åkerlund har set ting i Balkan-krigen, han aldrig glemmer. Derfor er han glad for, at han og veterankollegerne nu kan få erstatning.
Carl Åkerlund har set ting i Balkan-krigen, han aldrig glemmer. Derfor er han glad for, at han og veterankollegerne nu kan få erstatning.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Der er godt nyt til omkring 200 krigsveteraner, som har været udsendte soldater for Danmark for mere end tyve år siden.

For de kan nu langt om længe se frem til at kunne modtage krigsskadeserstatning, som kompensation for de rædsler, der for altid vil være en fastprintet del af deres nethinder.

Det kommer blandt andre den 76-årige Balkan-veteranen Carl Åkerlund fra Holstebro til gode. Men minderne fra slagmarken i Kroatien i 1995 vil for altid sidde i ham.

- Vi var ikke gearede til det. Vi fik ikke nogen orientering om, hvad der kunne ske (I krigen, red.). Man fik set lemlæstede mennesker og mennesker, som blev dræbt. Det er noget, der har givet ar på sjælen.

- Jeg rekognoscerer altid et lokale, når jeg er i det. Jeg skal vide, hvordan jeg kan komme ud. Det gør jeg stadig, siger Carl Åkerlund.

Skulle have været sådan for længe siden

Det er det nye forsvarsforlig, som åbner op for muligheden for, at veteraner som har været udsendt før 1996 nu kan få erstatning ligesom soldater, der har været udsendt i årene efter kan få det.

- Sådan skulle det have været for lang tid siden. Der er ingen forskel på dem, som har været udsendt før og efter, siger Carl Åkerlund.

Anerkendelsen er vigtig

Selvom erstatningen ikke kan gøre godt for de varige psykiske mén, mange veteraner har fået, så er anerkendelsen i at kunne få krigsskadeserstatning af stor betydning, mener Michael Printzlau Vester, der er veterankoordinator i Viborg Kommune.

- Man kan aldrig helt fjerne det (Traumerne, red.). Det kunne jo være dejligt, hvis man for et beløb kunne slette harddisken og så starte forfra, men det kan man ikke.

- Men kompensationen gør, at der i et eller andet omfang kan rettes lidt op på det, siger Michael Printzlau Vester.

Tidligere Balkan-soldater som får tilkendt krigsskadeserstatningen kan få en månedlig ydelse resten af livet.

2:06