Vestjysk uddannelse skal spare en tredjedel: Færre lokale unge får hjælp til musikdrømmen

Statens Kunstfond lægger op til, at MGK MidtVest skal spare en tredjedel om året. Det kommer til at koste talentudvikling, advarer leder. Det er den mest retfærdige løsning, mener bestyrelseslederen for kunstfonden.

Med sikre, men rolige bevægelser rammer de store filthoveder trætangenterne på den store marimba ved MGK MidtVest. 

I mellem fingrene balancerer Lise Laursen de fire køller, der for det meste rammer der, hvor hun havde tænkt. 

Lise Laursen fra Herning er ét af de midt- og vestjyske musiktalenter, der veksler drømme til musik ved musikalsk grundkursus (MGK) i Holstebro, der også tilbyder undervisning i Skive, Viborg og Herning

I mere end 40 år har MGK MidtVest hjulpet midt- og vestjyder mellem 14 og 24 år med at blive bedre til alt fra marimba og klaver til guitar og violin. 

- MGK giver mig de kvalifikationer, jeg har brug for for at komme på konservatoriet. Det er ligesom at gå på gymnasiet for at komme på universitet, siger hun. 

Men nu kan den musikalske talentfabrik få sværere ved at hjælpe Lise Laursen og skolens 63 andre musikaspiranter. 

MGK i Holstebro

En tredjedel af støtten kan forsvinde

Lise Laursen kommer gratis til marimbaundervisning ved MGK MidtVest, da afdelingen sammen med sine syv pendanter i resten af landet hvert år får statskroner, som bliver fordelt af Statens Kunstfond. 

For hende er det afgørende, at hun kan øve i Holstebro. 

- Jeg er ikke født i en stor by som Aarhus. Det ville være ærgerligt, hvis jeg skulle trække rødderne op, siger Lise Laursen, der understreger, at hun formodentlig ikke ville være på kurset, hvis det ikke lå tæt på hendes hjem i Herning. 

I flere end 10 år har man brugt en model, der har givet forholdsvist flere støttekroner til afdelingen i Holstebro sammenlignet med afdelingerne i de store byer. Men den model har Projektstøtteudvalget for Musik hos Statens Kunstfond nu valgt at bryde med. 

I stedet for at give afdelingen i Holstebro flere penge per elev end den tilsvarende MGK i København, har udvalget nu besluttet, at tilskuddet per elev skal være det samme uanset, hvor i landet eleven går. 

- Jeg er trist over, at man vil fratage os muligheden for at udvikle talenter, som vi har gjort indtil nu, lyder det fra Jens Dammeyer Sørensen, der er leder af MGK Holstebro. 

Jens Dammeyer Sørensen, leder af MGK MidtVest, forudser at færre talenter fra Midt- og Vestjylland vil kunne udfolde deres talent tæt på hjemmet.
Jens Dammeyer Sørensen, leder af MGK MidtVest, forudser at færre talenter fra Midt- og Vestjylland vil kunne udfolde deres talent tæt på hjemmet.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Med ændringen vil skolen vil miste op mod en tredjedel af sit tilskud fra Statens Kunstfond. 

Det vil i sidste ende reducere antallet af pladser fra de nuværende 64 elever til 44 i 2025, vurderer lederen. 

Jens Dammeyer Sørensen frygter, at besparelsen vil det gøre det svært for skolen at tilbyde kurser i Skive, Herning og Viborg ved siden af Holstebro.

- Talentmassen er også herude. Det er meget bekymrende, at projektstøtteudvalget vil have talentudviklingen, hvor der i forvejen er mange tilbud, understreger han og tilføjer:

- Man forholder sig kun til befolkningstallet og ikke adgangen til kulturen.  

Går imod regeringens ambitioner

Kritikken MGK MidtVest får opbakning fra flere sider.

- Kulturen skal have en chance i hele Danmark, understeger borgermester i Holstebro H. C. Østerby (S), der undrer sig over, at man vil sende MGK-kroner til de store byer. 

Ifølge ham bryder det med Christiansborg-politikernes ambition om et "Danmark i balance". 

Sammen med borgmestrene fra Skive, Herning og Viborg vil H. C. Østerby senere på ugen sende et brev til kulturudvalget, hvor man vil opfordre til, at folketinget går ind i sagen. 

quoteDet handler ikke om storbyerne. Det handler om at sikre retfærdighed.

Michael Bojesen, bestyrelsesleder,Statens Kunstfond

Foruden de midt- og vestjyske borgmestre vil flere syd- og sønderjyske også skrive under på brevet. 

- Det er fuldstændig imod MGK-ånden at sende penge til de store byer, understreger han. 

Allerede inden brevet er sendt har sagen fået opmærksom på Christiansborg. 

- Man kan lave loven om, hvis man er utilfreds, lyder det fra Mogens Jensen (S), der er næstformand i kulturudvalget, der understreger, at Statens Kunstfond selv har ansvaret for at fordele pengene. 

Selvom folketingspolitikeren afviser en lovændring mener han, at prioriteringen af støttekroner er forkert. 

- Jeg håber, at de (Statens Kunstfond, red.) vil lave det om. Det er ikke rimeligt, at tilbud i Midt- og Vestjylland skal lukke, så storbyerne får flere midler. 

Penge har været fordelt uretfærdig i årevis

Hos Statens Kunstfond mener man, at der forkert, når Holstebros borgmester og MGK-lederen hævder, at pengene fra MGK MidtVest bliver sendt til de store byer.

- Da man lagde MGK-centrene (i 2009, red.) sammen skabte man en uretfærdighed i den måde, man fordeler pengene på, siger Michael Bojesen, der er bestyrelsesleder hos Statens Kunstfond.

Ifølge ham har fordelingen af midler indtil nu tilgodeset MGK-centre uden for de store byer. 

Han fremhæver blandt andet, at MGK Nordjylland med base i Aalborg dækker hele regionen. Det samme har været tilfældet med MGK Fyn, der har base i Odense, men har ansvaret for at dække hele Fyn. 

- Nu har vi valgt den mest retfærdige måde at fordele midlerne på. Nu fordeler vi udelukkende ud fra befolkningsstallet, forklarer han og tilføjer:

- Det handler ikke om storbyerne. Det handler om at sikre retfærdighed.

Michael Bojesen, bestyrelsesleder hos Statens Kunstfond, mener at støttekronerne i mange år har tilgodeset MGK-afdelinger med base uden for de store byer.
Michael Bojesen, bestyrelsesleder hos Statens Kunstfond, mener at støttekronerne i mange år har tilgodeset MGK-afdelinger med base uden for de store byer.
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Selvom Michael Bojesen understreger, at talentkroner fra Midt- og Vestjylland ikke havner hos storbyerne, anerkender han, at MGK MidtVest kommer til at miste penge de næste fire år. 

- MGK MidtVest kommer ikke ned under et niveau, der er så langt nede, at det ikke fungerer, siger han med henvisning til MGK Fyn, der i dag har 42 elever.

- Men det er klart, at man ikke kan optage så mange som i dag.