Velkommen til Thorsminde: Byen, hvor kvinderne har bukserne på

Der er rusket op i tingene i den lille kystby Thorsminde, hvor kvinderne for alvor har gjort deres indtog i bybilledet.

Kolonnen af kvinder er lang. I en lille by med 330 indbyggere og ikke ligefrem et hav af arbejdspladser er kvinderne solidt fordelt på mange af kystbyens førende poster. I Thorsminde har det stærke køn taget teten.

- Det er ikke sådan, at vi har haft en hemmelig plan om at overtage Thorsminde eller ligefrem storme byen. Det har bare flasket sig, og vi kan jo lige så godt som mændene, fortæller Marie Kjærgaard.

For godt et par år siden genåbnede hun, den dengang lukkede købmandsforretning. Siden har hun været byens købmand. Et job, hvor der er nok at se til, når familielivet også skal gå op.

Karin i den gule gummiged

Og hun er langt fra den eneste kvinde, der viser ansigtet i Thorsminde. Marie Kjærgaards svigermor, Karin Jensen, er leder af havnens materielgård og var for over 20 år siden den første kvinde, der blev ansat i sådan en stilling hos de danske statshavne.

- Det var dengang, det der M/K-begreb for alvor skulle have fodfæste. Jeg tror, de var lidt tvunget til at ansætte mig. Men jeg tror ikke, de har fortrudt det, siger Karin Jensen.

Hendes faste køretøj er den store gule gummiged, som hun uden problemer styrer rundt i byen, når der skal flyttes ting og sager og hentes lidt af hvert.

- Nej da. Jeg er overhovedet ikke maskinforskrækket. Overhovedet ikke, griner Karin Jensen.

Første kvindelige havnechef

Karin Jensens chef er Lisette Sønderby. Som 35-årig blev hun for to et halvt år siden udnævnt til Thorsmindes første kvindelige havnechef.

- Jeg tror faktisk nogle gange, det har været en fordel, at jeg er kvinde. Der er nogle barrierer, der er brudt. Jeg har ikke skullet vise muskler. Og så har jeg jo i mange år kendt fiskerne, og de har kendt mig. Jeg har bare skullet samarbejde og koncentrere mig om at gøre Thorsminde til en endnu bedre havn, fortæller Lisette Sønderby.

Men det hænder da, at hun tager telefonen på havnekontoret, hvor en mand i den anden ende af røret spørger efter havnechefen.

- Jamen, så må jeg jo bare sige, at det er chefen, han snakker med, smiler Lisette Sønderby.

Svigerinder serverer i stor stil

Overfor havnekontoret på den anden side af indsejlingen ligger Café Havglimt. Et samlingssted for tomme maver og lækkersultne sjæle. Et sted, der de seneste år har haft vokseværk. Under svigerinderne Vibeke Krogh Bro og Sanne Fabricius Bros styring.

De to er barnefødt i byen på Vestkysten. Og har begge været ungarbejdere i grillbaren. Nu har de gang i deres tredje sæson som caféejere sammen. Her langer de burgere, fisk, pølsemix, pommes frites, isvafler og soft ice over disken. De mange kilo fisk, de sælger hver uge, bliver leveret af Vibekes mand, der også er Sannes storebror.

- Da den kom til salg for tre år siden, måtte vi bare købe den. Jeg så det og ringede til Sanne. Hun sagde bare: "Køb den. Køb den." Og vi elsker det her sted, fortæller Vibeke Krogh Bro.

Og de to svigerinder nyder det tætte arbejdsbånd.

- Vi er som et gammelt ægtepar. Vi ved præcis, hvad den anden vil sige eller gøre, inden hun gør det. Det har altid været en drøm at blive selvstændig. Og at vide, at det er her, vi skal blive gamle sammen, det er fantastisk. Jeg synes, den har Danmarks bedste beliggenhed, siger Sanne Fabricius Bro.

Kæmpe respekt om kvinderne

Ingeborg Svennevig, der er leder af Strandingsmuseet Sct. George, er ikke i tvivl om, at fundamentet for de stærke kvinder blev lagt for mange år siden. Dengang det var kvinderne, der bandt tingene sammen på hjemmefronten, mens mændene var langt væk hjemmefra i store perioder.

- Der har altid stået kæmpe respekt om kvinderne i sådan et samfund som Thorsminde. Fordi de spillede en utrolig væsentlig rolle i forhold til familien. Og det gør de stadig. Kvinder herude er gjort af et særligt stof og kan noget særligt, understreger museumslederen.

Du kan allerede nu se første afsnit af Kvinderne på Kysten og møde de otte kvinder, der danner rammen om fortællingen om kvinderne i den lille kystby.