Unge dropper offentlig transport: - Der er for lang transporttid

De unge er trætte af at pendle. Det er noget bøvl, fordi busserne sjældent kører i Holstebro Kommune, og det giver mange timers ventetid. Kommunen siger, at de gør, hvad de kan.

18-årige Christian Fenger Sandal cykler nu til skole, efter at han er flyttet fra Husby til Holstebro.
18-årige Christian Fenger Sandal cykler nu til skole, efter at han er flyttet fra Husby til Holstebro.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Det kan være noget bøvl at pendle i Vestjylland. Flere timer i bus og flere timers ventetid, fordi busserne sjældent kører. 

Sådan har 18-årige Christian Fenger Sandal fra Husby det. Har går i 3.g på Holstebro Gymnasium. I to år har han pendlet mellem Husby og Holstebro, men nu har han fået nok og fundet en lejlighed tæt på gymnasiet.

- Når jeg har et kvarter hjem på cykel i stedet for to timer i bus, så kan jeg bruge mere tid på mine interesser, siger han.

Pendling går ud over det sociale

Det, der fylder mest for Christian Fenger Sandal, er, at han ikke vil gå glip af det sociale. Det oplever han, at man nogle gange gør, når man bor ude i de mindre byer.

- Når man først er hoppet på bussen hjemad, så er det svært at komme ind til byen igen, hvis der er et arrangement en hverdagsaften, siger han.

Det kender Emma Mikkelsen fra Thorsminde alt til. Hun har været afhængig af busser og sine forældre, men nu har hun droppet buskortet og købt sin egen bil.

- Det har altid været en lille drøm, at jeg kunne slippe for de lange transporttider, busser og alt det bøvl, siger hun.

Og det kan virkelig være noget bøvl, når man skal planlægge mange dage frem for at være sammen med sine venner. Christian Fenger Sandal er derfor glad for at bo ved sin kammerat, indtil han i oktober overtager sin egen lejlighed.

- Når nogen har lyst til at tage ned i byen og spise, så er man ikke afskåret fra det. Man skal ikke hele tiden tænke forud og aftale ting i god tid. Man kan være lidt mere spontan, siger han.

Kommunen gør, hvad de kan

Ved Holstebro Kommunes tekniske udvalg, som står for byens busruter, forstår de godt, at det kan være svært for unge at bo langt væk fra studiet. Men de fortæller, at det er transporten, der er deres primære opgave og ikke de unges sociale liv.

- Vi har fokus på transporten til og fra skole, og så vil vi gerne, at man benytter sig af det sociale liv. Der kan vi bare ikke bidrage med den sidste del af transporten hjem i øjeblikket, siger Klaus Flæng, formand i det tekniske udvalg, Holstebro Kommune. 

Emma Mikkelsen har brugt noget af sin opsparing på at købe en bil, så hun slipper for at pendle fra Thorsminde.
Emma Mikkelsen har brugt noget af sin opsparing på at købe en bil, så hun slipper for at pendle fra Thorsminde.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Emma Mikkelsen kan godt forstå, at kommunen laver køreplaner efter skolernes skema. Det løser bare ikke de problemer, som de unge oplever.

- Folk kan jo føle sig udelukket af fællesskabet og måske få svært ved at føle sig som en del af det, hvis deres forældre ikke vil køre dem, siger Emma Mikkelsen.

Hun har ikke lyst til at flytte hjemmefra endnu. Løsningen blev derfor en bil, og hun er ikke i tvivl om, hvad det bedste ved den er.

- Det er den frihed, det har givet mig. Jeg kan køre lige hvorhen, jeg vil, når jeg har lyst til det. Det er det, jeg har drømt om altid.