Ulven får borgere til at ændre adfærd: - Min datter må ikke gå alene

Over halvdelen af borgerne, som er nabo til ulven, har ændret adfærd, efter den har slået sig ned i området. Det viser en ny undersøgelse, som TV MIDTVEST har lavet.

Betina Stegø Bak fra Ulfborg Kirkeby bor få marker fra der, hvor ulven har angrebet får. Hun har ændret adfærd, efter hun er blevet nabo til ulven.
Betina Stegø Bak fra Ulfborg Kirkeby bor få marker fra der, hvor ulven har angrebet får. Hun har ændret adfærd, efter hun er blevet nabo til ulven.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Der er stor forskel på, hvordan borgerne har reageret på ulvens tilstedeværelse i Stråsø Plantage ved Ulfborg, men over halvdelen af naboerne til ulven har ændret adfærd.

Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse, som TV MIDTVEST har udsendt gennem borgerforeningerne i Vind, Ørnhøj, Idom-Råsted og Ulfborg, hvor 314 har svaret. Rundspørgen er ikke repræsentativ, men giver et indblik i de lokales forhold til ulven.

I undersøgelsen svarer 184 personer svarende til 54 procent, at de har ændret adfærd, mens 46 procent lever videre, som før ulven dukkede op i området.

En af dem, der har ændret adfærd er Betina Stegø Bak fra Ulfborg Kirkeby. Hun bor få marker fra der, hvor ulven har angrebet får. Hun vil ikke længere lade sin 6-årige datter gå alene i deres egen private skov, og i dag er det kun i dagtimerne, at hendes heste og får går på marken.

- Min store datter går ikke selv over marken mere til naboen. Hun er stadig i skoven selv, men vi går med rundt til at starte med. Det irriterer mig, for hun skal selv kunne rende rundt i skoven til sin hule selv. Det kan hun måske også godt, men hvis der nu en dag skulle være en ulv, siger Betina Stegø Bak, der til daglig er skolelærer, men lige nu på barsel, og fortsætter:

- Det er tryghedsfølelsen. Hvis ulven havde været her på den måde, som den er nu, så havde vi ikke købt hus herovre.

Ulven skal skydes

Næsten 7 ud af 10 svarer, at der ikke skal være vilde ulve i Danmark. Der er også 7 ud af 10, som mener, at det skal være lovligt at skyde en ulv, hvis den kommer tættere end 100 meter på menneskelig beboelse.

Lidt flere end 2 ud af 10 er imod at skyde ulven, selv om den kommer tæt på huse og mennesker.

Sanne Saxling bor i udkanten af Ørnhøj og arbejder i den lokale Spar, hvor hun hører ulvesnakken gå. Hun mener, at frygten for ulven bunder i uvidenhed.

- Jeg tænker, at der er blevet pustet for meget negativt til ilden. For hvorfor skulle den ikke kunne være her? Du kan ikke sige til folk, at de skal lade være med at være bange for noget, men med den rigtige information, så tænker jeg ikke, at det som sådan burde være et problem, siger Sanne Saxling.

TV MIDTVEST sætter torsdag fokus på ulven med en ulvedebat. Vi rykker ud i Stråsø Plantage for at høre de lokale, hvordan det er at bo med ulven som nabo.

Dan Sørensen holder en times debat ude i naturen, hvor det vil være de lokale ansigter, som vil præge debatten. Det er både i vores nyhedsudsendelse torsdag kl. 19.30 og en time fra klokken 19.55 på TV MIDTVEST.

2:13
I indslaget fortællere borgere, hvorfor de har ændret adfærd, efter de er blevet naboer til ulven.