Ulvehvalpe udvandrer til Tyskland

Tre ulvehvalpe fra Ulfborg er vandret 300 km til Tyskland. Det dokumenterer forskere.

Tre ud af de otte ulvehvalpe, som i 2017 blev født af Ulfborg-parret, er udvandret til Tyskland. Det har forskere nu endegyldigt dokumenteret.

Det er en hunulv, der er blevet fundet død efter påkørsel, samt en han og en hun, der begge er identificeret på baggrund af DNA-prøver fra nedlagte får.

quoteVi hører jo mange myter om, at ulvene ikke er kommet af sig selv – at nogen har kørt dem til Danmark - men nu har vi endnu et eksempel på, at ulvene ikke blot selv vandrer ind fra Tyskland.

Kent Olsen, forskningschef, Naturhistorisk Museum Aarhus

- Vi hører jo mange myter om, at ulvene ikke er kommet af sig selv – at nogen har kørt dem til Danmark - men nu har vi endnu et eksempel på, at ulvene ikke blot selv vandrer ind fra Tyskland, men også vandrer ud af landet, siger forskningschef Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum Aarhus.

De danskfødte ulve er alle fundet i Slesvig-Holsten inden for den seneste måned. Den påkørte hunulv blev den12. maj fundet påkørt og dræbt af en bil nordvest for Hamborg. De to andre ulve forventes begge fortsat at være i live.

Forskningschef Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum Aarhus er overrasket over, at ulvene er vandret hele vejen til Tyskland, men det er ikke unormalt.

Med fundet er det for første gang konstateret, at ulve er udvandret fra Danmark til Tyskland, og dermed går udvekslingen altså begge veje, idet ulvene i Vestjylland er kommet til Danmark fra Tyskland.

- Vi kan konstatere, at vi kan spore dem tilbage til Tyskland og samtidig fastslå, at de danske ulve er en del af den centraleuropæiske ulvebestand, som skønnes at tælle over omkring 136 ulvekobler eller par, siger seniorforsker Peter Sunde fra DCE-Aarhus Universitet.

Ulve vandrer normalt

De tre hvalpe kan være udvandret sammen. I en lige linje over land er de vandret en afstand, der svarer til 230-300 km fra deres danske fødested til de tyske findesteder. 

Ulvehvalpe forlader normalt fødestedet i en alder af 10-22 måneder, og det er derfor ikke overraskende, at den første dokumenterede udvandring fandt sted fra den 15. februar 2018. De tre ulve har med en minimumsafstand på 35 km fra Ulfborg-koblets kerneområde bevæget sig rundt nord for Klosterhede Plantage og syd for Limfjorden.

Efterfølgende er de vestjyske ulvehvalpe ved flere lejligheder truffet i områder væk fra kerneområdet, og nu er minimum tre hvalpe altså så udvandret til Tyskland.

De tre hvalpe er fundet inden for det samme område i Slesvig-Holsten inden for en forholdsvis kort tidsperiode, og det kan indikere, at de er udvandret sammen.

Fremtiden vil vise om de to overlevende ulveunger finder en mage og begynder at yngle i Tyskland.

Det er på grund af det centraleuropæiske ulvesamarbejde (CEwolf), som Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus er en del af, at det har været muligt at fastslå de tre ulves identitet og oprindelse. Det har man gjort ved at matche deres DNA-profiler med det centraleuropæiske ulveregister.

Ulvene har fået kodenavnene GW930f, GW931f og GW932m.

Kortet viser oprindelse- og fundsteder for de tre danskfødte ulvehvalpe. Den stiplede linje angiver hanulvens formodede indvandringsvej til Tyskland fra Danmark. De tre hvalpe kan have udvandret sammen, omend det ikke kan siges med sikkerhed. Kortet er udarbejdet af Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus.
Kortet viser oprindelse- og fundsteder for de tre danskfødte ulvehvalpe. Den stiplede linje angiver hanulvens formodede indvandringsvej til Tyskland fra Danmark. De tre hvalpe kan have udvandret sammen, omend det ikke kan siges med sikkerhed. Kortet er udarbejdet af Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus.
Foto: Miljøstyrelsen

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Natur.