Ulækre alger i Vandkraftsøen

Varmen har fået algerne i Holstebro-sø til at blomstre på. Det er ulækkert - men ikke farligt.

De hede sommertemperaturer fremmer lysten til en dukkert - men varmen betyder også, at det nogen steder kan være en tvivlsom fornøjelse.

I hvert fald møder man flere steder i Vandkraftsøen i Holstebro et noget uappetitligt syn. Det ligner en brun suppe, der i den ene ende af søen samler sig som en tyk film oven på vandet.

Ulækkert ser det ud - men forklaringen er enkel, og det skulle heller ikke udgøre nogen sundhedsfare.

- Det er simpelt hen varmen, der får alger til at blomstre op i søen. Og når vandet bliver varmt, sker der samtidig nogle mindre bundvendinger, hvor små stykker af bunden bliver løftet op af boblerne, forklarer biolog ved Holstebro Kommune, Flemming Kofoed, til tvmidtvest.dk.

Vandkraftsøen er ikke udlagt som en badesø, men man ser ofte folk bade i søen alligevel. Og det skulle der ifølge biologen ikke være noget i vejen for. Dog skal man nok vælge et sted, hvor algerne ikke hober sig op.

- Jeg ved, at folk fra roklubberne ofte bader, når vandet er varmt, og jeg har aldrig hørt, at nogen er blevet syge af det. Men selvfølgelig skal man ikke drikke vandet, siger Flemming Kofoed.

Når algerne har den uappetitlige brune farve, skyldes det formentlig okker, der bliver ført til Vandkraftsøen fra flere mindre vandløb.

Algerne er heller ikke den store trussel mod miljøet i søen, fordi gennemstrømningen er så kraftig, at vandet hurtigt udskiftes.

Søen i Holstebros lystanlæg er i øvrigt også ramt af alger. Kommunen har lagt lagt denne artikel om algerne ud på sin hjemmeside.

Sådan ser der ud i det ene hjørne af Vandkraftsøen - tæt ved Ringvejen. (Mobiloptagelser)


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Miljø.