Uheldige kartofler: - De har været stressede

Kartoffelhøsten er i fuld sving, og det er nu pomfritter, chips og kartoffelmel skal i hus, men sommerens tørke har hos flere kartoffelavlere allerede taget en ordentlig bid af udbyttet. 

De ellers så heldige kartofler har været knap så heldige denne sommer. Lige nu har Thyge Thoustrup fra Holstebro tralvt med at få kartoffelhøsten i hus. Men i år har sommerens evige blå himmel kostet kartoffelavleren helt op til 30 procent af udbyttet. 

- Det er for tørt, og det har været for varmt, de bliver stresset, og det skulle man jo tro, man kunne reparere ved at vande, men det kan man jo ikke, siger Thyge Thoustrup mens han sorterer de nyoptagne kartofler på båndet. 

Den ekstremt tørre sommer er gået hårdt ud over flere kartoffelavlere, mens andre er tæt på en ganske normal høst. 

- Den helt store faktor har jo været vand og vandmangel på de rigtige tidspunkter, og der er ingen tvivl om vandmangel har været en væsentlig årsag til de udsving, vi ser rundt omkring nu her, siger Mads Bendix, der er kartoffelrådgiver ved SAGRO i Herning.

På Karup Kartoffelmelsfabrik er de ikke bekymrede for at løbe tør for kartofler. Men i årets høst kan de se et markant fald i kartoflernes indhold af stivelse. 

- Det betyder jo, at for hver gang, vi har håndteret et ton kartofler på fabrikken, så er der bare kommet lidt mindre kartoffelmel i siloen, konstaterer agrochef ved Karup Kartoffelmelsfabrik, Rasmus Trads.

På en god dag høster Thyge Thoustrups landbrug 400 tons kartofler. 

Thyge Thoustrup fra Holstebro har mistet op til 30 procent af udbyttet i forhold til et normalt år på grund af tørke.

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Erhverv.