Tusindvis oplevede traditionel jul på Hjerl Hede

På Hjerl Hede holder de traditionerne i hævd. Et par tusinde voksne og børn besøgte i dag Hjerl Hede for at se, hvordan man engang forberedte sig til jul.

Der var mange unge øjne, der så med, da et lam blev slagtet på traditionel vis.
Der var mange unge øjne, der så med, da et lam blev slagtet på traditionel vis.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

I dag er det den 1. december 2019.

Men på frilandsmuseet Hjerl Hede skal vi cirka 70 år tilbage i tiden.

Her var der i dag dømt jul og adventshygge med hestevogne, gamle kageopskrifter og traditionel slagtning af en gris og et lam.

- De har en kæmpe stor oplevelse, for de har aldrig set det før. Når vi har slagtet grisen, så kommer de og spørger, hvad alle organerne er. Og vi prøver at komme med et så godt svar, som vi kan, fortæller Knud Erik Smærup, der er hjemmeslagter på Hjerl Hede. 

Tilbage i tiden

Dagens slagter på Hjerl Hede gjorde, som en slagter gjorde dengang i gamle dage.

- Man kom fra morgenen af, slagtede en gris, blev hele dagen og lavede medister og blodpølse. Alt det, vi gør herinde i køkkenet, det gjorde man for halvtreds år siden, fortæller Knud Erik Smærup.

Griseslagtningen gav anledning til store øjne, og det var da også ret populært blandt de små beskuere.

Hvad har været det sjoveste i dag? 
- At pille ved en gris, siger Jenny Mastrup på 9 år fra Fiskbæk.  
- Ja, det har været at se på en gris, stemmer 7-årige Frode Mogensen fra Kibæk i. 

Et besøg hos bageren var også en tur tilbage i det forrige århundrede.

- Det er jo opskrifter, vi har fået fra gamle bagerier rundt omkring. Blandt andet brunkagerne, som jeg har haft med. Det er et bageri, jeg har været i, og sådan er der jo en historie bag dem alle sammen, siger bagermester Henrik Larsen.

Kagerne blev bagt i en ovn fra 1930.

De næste to weekender kan man også opleve juletraditioner på Hjerl Hede. 

1:08
I løbet af december inviterer Hjerl Hede børn og voksne inden for, når de fejrer jul, som man har gjort i gamle dage.