Trusler mod hver fjerde socialrådgiver

Socialrådgivere er en udsat gruppe. Omkring hver fjerde af landets 13.500 socialrådgivere oplever trusler fra klienter.

100127jobcenterdrab001.jpg

Trusler og psykisk vold hører med til jobbet som socialrådgiver. Men det er yderst sjældent, at det kommer så vidt, som det gjorde onsdag i Holstebro, hvor den 56-årige socialrådgiver Birthe Christiansen blev knivdræbt af en af sine klienter.   

- Jeg har aldrig før hørt om et så kalkuleret overfald. Det er dybt tragisk. Det her er planlagt af et menneske, som overskrider samtlige grænser, siger formand for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, til tvmidtvest.dk.  

Derfor har hun også svært ved at forestille sig, at det kunne have været forebygget.

- Det er svært at se, hvordan det kunne være undgået. Det er typisk i affekt-situationer, at vi modtager trusler fra klienter. Det her var planlagt.  

Hver fjerde udsat for trusler

i 2007 lavede foreningen en undersøgelse, der viste at 26,5 procent af medlemmerne inden for det seneste år havde været udsat for trusler eller psykisk vold. 1,5 procent havde været udsat for vold.

De tal holder stadig, siger Formanden.

- Vi er meget udsatte, fordi vi er front- medarbejdere. Vi taler med alle slags mennesker. Og mange af dem har svære sociale problemer, psykiske problemer og måske misbrugsproblemer. De har mistet deres dømmekraft, siger Betinna Post til tvmidtvest.dk.

Hun mener, at der bliver gjort tilstrækkeligt for at forebygge trusler og vold. 

- Der er masser af  anbefalinger til arbejdspladserne, som skal styrke sikkerheden og forebygge vold.

For eksempel skal klienterne mødes af kompetente rådgivere, og rådgiverne skal være uddannet i konfliktløsning. Det er også meget vigtigt, at der bliver lavet aftaler imellem kollegaerne, hvis nogen føler sig utrygge.