Topdommer: Måske er jeg lidt sadomasochistisk

Han er blevet kåret til Danmarks bedste dommer og er vild med at være i orkanens øje. Og så synes han, det er lidt fedt, at 20.000 fans i Parken gider at råbe ad ham.

- Jeg har intet imod at indrømme en fejl. Jeg er helt klar over, at jeg begår fejl. Og hvis ikke jeg vil erkende mine fejl, så kan jeg slet ikke være dommer i Superligaen.

41-årige Michael Tykgaard fik for snart 10 år siden licens til at dømme i Superligaen. Han har ikke tal på, hvor mange gange han har truffet de forkerte beslutninger. Men han ved, at han ikke har lavet sin sidste fejl.

- Jeg kan godt få dårlig samvittighed, når jeg har begået en fejl, for i værste fald kan min fejl måske koste en klub 10 millioner kroner og arbejdspladser. Men det skal jeg kunne leve med, for jeg er jo også blot et menneske, der ikke kan undgå at lave fejl engang imellem. Og når jeg laver fejl, så bliver jeg også ret irriteret på mig selv og bruger det som benzin til at blive en endnu bedre dommer, understreger fodbolddommeren fra Holstebro i det nyeste afsnit af videopodcasten Fodboldfamilien fra TV MIDTVEST.

Sidste år blev han kåret til Danmarks bedste dommer. Ved siden af dommergerningen er han HR-chef hos Midt- og Vestjyllands Politi. Jobbet som Superligadommer kalder han for et drømmejob.

- For nogle år siden ville jeg måske hellere have været fodboldspiller. Men nu er jeg blevet så vild med dommergerningen, at jeg ikke vil bytte. Jeg elsker at være i orkanens øje, og på en måde er det fedt, når 20.000 mennesker i Parken råber ad mig. Måske er jeg lidt sadomaschochistisk, siger Michael Tykgaard med et glimt i øjet.

Fan af VAR-system

Han håber, at det omdiskuterede VAR-system på et tidspunkt bliver indført i Superligaen.

- Jeg er sådan helt grundlæggende fan af VAR. Jeg ser det kun som noget positivt, at jeg kan få hjælp til at træffe de rigtige afgørelser, for det er jo i alle parters interesse, at vi får afviklet kampene på så retfærdig vis som overhovedet muligt. Jeg synes ikke, det tager noget fra mig som dommer. Jeg har ikke behov for at være den ubestridte leder på banen. Det skal ikke være mit ego eller behov for at styre kampene, der er i fokus. Jeg er med på, at min rolle bliver anderledes, hvis vi får VAR i Superligaen, siger Michael Tykgaard.

Lige nu bliver det diskuteret blandt parterne i dansk fodbold, om VAR skal indføres i Danmark. Som man eksempelvis ser det i Champions League.

- Jeg tror, der er en realistisk chance for, at det bliver indført. Man vil sikkert aldrig komme diskussionerne om dommerkendelser til livs, men jeg synes kun, at VAR vil kunne være en hjælp for os dommere. Jeg er jo altid brandærgerlig over det, hvis jeg har fået truffet den forkerte afgørelse, fastslår Michael Tykgaard.

I videopodcasten kan du også høre Michael Tykgaard fortælle om den største bommert, han har begået og om dommermanglen i Danmark.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Sport.