Tjæreborgbussen med de fem liv - i dag smedens rullende fristed

En gammel Mercedes-bus er et rullende sommerhus for et ægtepar fra Skave. Den er samtidig et uundværligt fristed med en bemærkelsesværdig historie.

Svejseapparatet er slukket, den blå kedeldragt bliver krænget af, et hurtigt brusebad og så i det rene tøj, fruen har lagt frem.

Nu er smeden i Hesselå, Troels Mikkelsen, klar til at sætte sig på sin yndlingsplads. Nemlig bag rattet i sin Mercedes bus årgang 1962 med seks-cylindret dieselmotor. 

- Jeg kan ikke undvære det, lyder det fra smeden, der nu er landet godt i førersædet.

Ved siden af ham sidder hustruen Dorte - klar til afgang, mens den sidste damp forlader den nybagte kage bag i bussen. 

Foran ligger nu landevejen til Mors.

quoteJeg syntes faktisk, den var tudegrim.

Dorte Mikkelsen

- Vi oplever en følelse af frihed, når vi kører i bussen. Ting tager den tid, det tager, og man kan ikke have travlt. Vi kan slet ikke undvære den ro, fortæller smeden og hans kone.

Dorte og Troels klar til afgang.
Dorte og Troels klar til afgang.
Foto: Lasse Hagelund Uttrup

Ikke kærlighed ved første blik

Bussen har appetit på diesel og klarer maksimalt 6,5 km på literen. Parret købte den tørstige dame i 2004 til rullende familie-sommerhus for dem og deres tre børn.

Den er blevet lidt forkælet med nye gardiner, betræk og køleskab, men bussen har stadig autentisk instrumentbræt, gearstang og blinklys.

- Det var ikke kærlighed ved første blik. Jeg syntes faktisk, den var tudegrim. Men da jeg kom ind i bussen, kunne jeg mærke, at den har en særlig sjæl, forklarer Dorte og tilføjer:

- Det er en gammel dame, vi kører rundt i, og hun har sine nykker. Men vi elsker hende og hendes helt fantastiske historie.

Fra turistbus til campingbus

Bussen var oprindeligt sjællænder og blev sat sammen på Ringsted Karosseriværksted i 1962. Bestilt og betalt af Tjæreborg-præsten. Dengang var den turkisgrøn, havde 33 sæder og kørte turister i pendulfart mellem Fredericia Banegård og feriemål i det sydlige Europa.

quoteTroels holder aldrig fri, når vi er hjemme, men så snart vi tøffer ud af gårdspladsen, slapper han af.

Dorte Mikkelsen

Midt i 60'erne tog den unge bus fat på sit liv nummer to, da den blev købt af Svend Eriks Buslinier i Aulum. Turene sydpå med turister fortsatte i en årrække, indtil den blev skolebus i Skive. Forinden var den tæt på at ende sit liv som skrot i Ans.

Den overlevede kun, fordi en morsingbo for 40 år siden faldt for den udtjente dame og byggede hende om til campingbus.

Så kørte hun igen sydpå i mange sommerferier, lige indtil hun igen fik en ny ejer: nemlig smedeparret fra Hesselå.

Et fristed på fire hjul

I kærlig hensyntagen til den rullende dames alder, har parrets ture i bussen begrænset sig til Danmark, bortset fra en enkelt ferie i Tyskland.

- Troels holder aldrig fri, når vi er hjemme, men så snart vi tøffer ud af gårdspladsen, slapper han af. Det behøver ikke at være mere end en halv time væk, så har vi fri, understreger Dorte.

Parret drømmer om at få den gamle Tjæreborg-bus malet om i de originale grønne farver. Hvor mange liv den gamle dame har tilbage, det må fremtiden vise.

Her kan du se tv-indslag om Dorte og Troels' rullende fristed.

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Livsstil.