Thomas og Rune ville hjælpe ven i kørestol – har opfundet smart hjulrenser

​To iværksættere fra Holstebro har opfundet en hjulrenser, som skal gøre livet lettere for folk, der sidder i kørestol.

De fleste er vant til at tørre skoene af, inden de går indenfor.

Men hvad gør man egentlig, hvis man sidder i kørestol og gerne vil slippe for at slæbe et spor efter sig, når man triller ind over dørtærsklen? Det har iværksætterne Thomas Larsen og Rune Dalgaard fra Holstebro fundet svaret på.

Sammen har de nemlig udviklet en prototype på en hjulrenser, der skal gøre livet lettere for kørestolsbrugere. Idéen opstod i festligt lag sammen med vennerne.

- Vores kammerat Morten kom på besøg omme hos en veninde, og hun var træt af, at hun skulle vaske gulv efter ham hver gang, han kom forbi. Det endte med at blive sådan, at han fik kastet en klud i hovedet, så han kunne tørre sine hjul rene, siger Rune Dalgaard, der er udviklingschef og medejer hos OOG Company.

- Vi tænkte, at det ikke kunne passe, at han var den eneste med det problem, og så fik vi idéen, forklarer han.

Kammerat i kørestol med i projektet

Iværksætternes kammerat Morten Hofmansen er stadig med i projektet som testperson. Og det gør indtryk, at idéen opstod for at hjælpe ham.

- Det bliver man glad for og rørt over på en eller anden måde. Man kan ikke undgå at blive smigret, lyder det fra Morten Hofmansen.

Sådan ser det ud, når hjulene skal tørres af. Kørestolen køres op på en rampe, hvorefter hjulene køres rundt og bliver børstet rene.
Sådan ser det ud, når hjulene skal tørres af. Kørestolen køres op på en rampe, hvorefter hjulene køres rundt og bliver børstet rene.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

- At det så også kommer til at hjælpe mange andre kørestolsbrugere nu er jo bare en kæmpe bonus. De skal have den største ros for det her produkt og for at have tænkt på, at det har været et problem for os, der ikke har samme muligheder som alle andre.

Første kunde er landet

Hos Struer Kommune synes de så godt om opfindelsen, at de allerede har bestilt de første 25 hjulrensere.

- Det er vigtigt, at handicappede borgere bliver i stand til at klare så mange ting som muligt uden hjælp fra andre, siger Mads Gammelmark, der er kommunaldirektør i Struer Kommune.

- Det her er en god og enkel måde at kunne rense sine kørestolshjul på, uden man kører rundt og sviner sin bolig til.

Den første ordre har sikret den lille virksomhed en kvart million kroner i omsætning.

En ven i kørestol gav de to iværksættere idéen til at lave virksomheden, der laver hjulrensere.