Tækkefirma kan ikke skaffe nye lærlinge: - Ingen har nogensinde ringet til os

Et tækkefirma har gennem lang tid forsøgt at finde nye lærlinge til firmaet, men ingen har meldt sig.

Langs Vestkysten gemmer der sig mange stråtækte huse, der harmonerer med de lyse klitter og det klare, åbne hav.

Men det ikoniske syn i nærmest romantisk Morten Koch-agtig stil kan snart høre fortiden til. For et stråtækt tag kræver sin del pleje og vedligehold.

Og der er mangel på unge mennesker, der vil kaste sig ud i håndværket som tækkemand. Det mener de i hvert fald hos Ulfborg Tækkefirma.

- Vi vil helt vildt gerne have nogle uddannede folk i fremtiden. Det er jo altafgørende for, at jeg kan have en god virksomhed, siger indehaveren af Ulfborg Tækkefirma, Henrik Jensen.

quoteDet kunne være fedt at have danskere i faget, som kan blive ved at bære det gamle håndværk videre.

Tobias Henrik Livingstone Jensen, tækkesvend, Ulfborg Tækkefirma

Men det har vist sig, at det ikke har været så nemt at skaffe nye lærlinge. Derfor har de kastet sig ud i mange forskellige platforme for at forsøge at lokke nye lærlinge til

- Vi har forsøgt på Instagram, Snapchat, Facebook, på praktikhjemmesider og alle mulige steder, siger Tobias Henrik Livingstone Jensen, der er svend og medarbejder i Ulfborg Tækkefirma.

- Men ingen har nogensinde ringet til os, siger han.

Nu har tækkefirmaet en enkelt lærling, som selv tog kontakten, fordi han var interesseret i faget. Men derudover har ingen henvendt sig på deres mange opslag.

- Det er lidt frustrerende at blive ved med at søge lærlinge, og der så ikke sker noget, siger tækkesvenden.

Tobias Henrik Livingstone Jensen er tækkesvend i sin fars firma.
Tobias Henrik Livingstone Jensen er tækkesvend i sin fars firma.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Ifølge Tækkelauget er der lige nu 400 tækkere i Danmark. Og der er meget at se til.

- Vi har rigtig, rigtig travlt. Vi er faktisk booket resten af året. Så jeg vil jo helst, at jeg kunne finde to eller tre, der kunne hjælpe, siger tækkemester Henrik Jensen.

Sidste år blev 11 uddannet som tækkere i hele landet. I år får syv svendebrev. Men hos Ulfborg Tækkefirma frygter de, at faget på sigt dør ud, hvis der ikke dukker flere unge op, der viser interesse for tækketeknikkerne.

- Det, der sker nu, er, at vi måske får nogle fra Østeuropa, der kommer og overtager faget, men jeg synes jo også, det kunne være fedt at have danskere i faget, som kan blive ved at bære det gamle håndværk videre, siger tækkesvend Tobias Henrik Livingstone Jensen.

- Det er både fedt at lære håndværket videre til nogle ung mennesker, men det ville også være rart at få hjælpen, som vi har brug for, siger han.Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Erhverv.