Synlige møller hver fjerde dag: Placering af ny vindmøllepark vækker bekymring

Verdens tredjestørste havvindmøllepark skal ligge 20 kilometer fra kysten, men det er ikke langt nok væk, mener en kritiker.

Det er ikke alle, der er lige begejstrede over placeringen af den nye havvindmøllepark i Vesterhavet.

Lokalpolitikere og erhvervsliv kunne nærmest ikke få armene ned af begejstring, da det i går blev offentliggjort, at verdens tredjestørste havvindmøllepark skal ligge ud for Lemvig og Holstebro kommuner. Men placeringen af parken minimum 20 kilometer fra vestkysten får allerede her dagen derpå bekymrede miner med på vejen. 

Beregninger fra Energi-, Forsynings og Klimaministeret viser, at man vil kunne se vindmøllerne fra stranden i klart vejr, og det undrer kritikere.

- Jeg så gerne, at man både kunne bevare naturen og få grøn omstilling, og derfor kunne man jo lade det hele gå op i en højere enhed, hvis man simpelthen flyttede dem ud på 50 kilometers afstand, siger Jens Kaasgaard.

Han har et sommerhus ved Bovbjerg Fyr med udsigt over havet - en udsigt, som fra 2027 vil inkludere den nye havvindmøllepark.

- Jeg synes, det er synd at ødelægge udsigten helt unødvendigt. Man kunne bare have lagt dem længere ud, og så havde alle været glade for det, siger Jens Kaasgaard.

Ministeriets visualiering af den store havvindmøllepark. Der er ikke udarbejdet en visualisering, hvor de kystnære parker også kan ses.
Ministeriets visualiering af den store havvindmøllepark. Der er ikke udarbejdet en visualisering, hvor de kystnære parker også kan ses.
Foto: Energi-, forsynings- og klimaministeriet

En kamp om synligheden

Ifølge regeringens beregninger vil man kun kunne skimte havvindmøllerne på dage med klart vejr, og eksempelvis i marts lyder forudsigelsen, at man vil kunne se dem hver fjerde dag. I sensommeren, hvor vejret er bedst, vil møllerne kunne ses omkring hver anden dag.

De beregninger mener Jens Kaasgaard dog er helt ved siden af. Ifølge ham er landvindmøllerne nær Thyborøn et klart bevis på, at 225 meter høje havvindmøller vil kunne ses næsten hver dag. 

- De står 22 kilometer væk, og man kan se dem selv i meget diset vejr, fortæller Jens Kaasgaard.

Også hos Holstebro Kommune vil man gerne holde udsigten så vindmøllefri som muligt. Borgmester H.C. Østerby understreger, at det ikke kan undgås, at vindmøllerne bliver synlige, men han håber på at få en anden form for værdi ud af projektet.

- Det skal komme det lokale erhvervsliv til gode, at der kommer de møller, så vi vil gerne have en garanti for, at der kommer noget vækst i erhvervslivet - eksempelvis i Thorsminde, hvor man kan servicere møllerne, når de engang er færdige. Det er et plaster på såret i forhold til, at man kommer til at kunne se vindmøllerne, for vi vil helst undgå, at møllerne bliver for synlige, siger borgmester H.C. Østerby (S).

Den bedste placering

Kritikken til trods, så holder man hos Venstre fast i, at placeringen ud for Holstebro og Lemvig kommuner er den bedste til havvindmølleparken.

- Vi har valgt den her placering, fordi den er bedst forretningsmæssigt, bundforholdsmæssigt, vindmæssigt og fordi Struer og Holstebro entydigt bakker op om projektet, siger partiets energiordfører, Thomas Danielsen.

Skulle vindmølleparken have været længere væk fra kysten, var projektet endt med at få en helt anden placering.

- Forskellen rent synsmæssigt fra 20 til 30 kilometer er overraskende lille, og i sidste ende er det bundforholdene der afgør, hvor langt vindmøllerne kan flyttes ud. I det her tilfælde kan det ikke lade sig gøre at flytte dem ud på 30 kilometers afstand. Så skulle de have været flyttet ned syd for Sjælland, og dermed ville man være gået glip af lokale investeringer for fire milliarder kroner over de næste tyve år, siger Thomas Danielsen.

Vindmøllerne i den nye havvindmøllepark kommer med en afstand på 20 kilometer fra kysten til at være de fjerneste fra land i danmarkshistorien.

Indslag fra den 28. februar 2019: Danmarks største havvindmøllepark skal ligge langs Holstebro og Lemvigs kyst

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Miljø.