Svært at være tysk kroejer i Danmark

Et tysk ægtepar har solgt alt, hvad de ejede i Tyskland, for at slå sig ned i Danmark og drive en gammel kro. Men regler, papirarbejde og bureaukrati gør det svært for parret at leve deres drøm ud i Danmark.

Ines og Rolf Keller fra Tyskland solgte alt, de ejede, og flyttede til Danmark for at få liv i den gamle, lukkede kro i Sønder Nissum. Foto: Kristian Andersen, TV MIDTVEST

En lille kro på landet. Sommer, sol og masser af glade gæster. Det var den drøm, der fik ægteparret Ines og Rolf Keller fra Tyskland til at flytte til Danmark i januar.

- Vi er kommet i Danmark igennem mange år, og vi forelskede os i den gamle kro og fik lyst til at gøre den til vores, siger Ines Keller, som står for kroens drift sammen med sin mand.

I 25 år har parret holdt ferie i Danmark, og i januar overtog de kroen i den lille by Sønder Nissum. En kro, som ellers havde stået tom i seks år.

- Vi er kommet her i landet igennem 25 år i vores ferier. Vi har forelsket os i landet og de mennesker, der bor her, siger Ines Keller.

Parret har brugt meget tid og en masse penge på at istandsætte kroen, men nyt tag, nye installationer og nyt inventar. Også lejligheden på 1. sal har fået en ordentlig tur, for her har parret indrettet egen bolig.

Kroen i Sønder Nissum har stået tom i seks år, og det tog flere måneder for parret at få ryddet op og gjort klar til nye krogæster. Foto: Kristian Andersen, TV MIDTVEST

Svært at starte virksomhed i Danmark

For første gang i mange år er der gang i køkkenet på den lille kro i Sønder Nissum. Men der er allerede kommet en del skår i glæden og drømmen om at være selvstændig i det danske land. Parret har, siden overtagelse af den gamle kro, været igennem lang ventetid og et hav af udfordringer med det danske system.

- Vi vil få liv i den her gamle kro igen. Vi bruger vores egne penge her, og så er det bare hårdt, at det hele er så besværligt, siger Ines Keller.

Alle feriegæster og lokale bliver budt velkommen på kroen. Og de lokale er glade for, at der igen er liv i byens kro. Foto: Kristian Andersen, TV MIDTVEST

Spiritusbevillingen lader vente på sig

Kellers køkken, kalder de restauranten. Men lige nu er det et køkken uden udskænkning – af alkohol i hvert fald. Siden april har Ines og Rolf Keller arbejdet hårdt for at få en alkoholbevilling, men det er ikke bare sådan lige at få i Danmark.

- Her kommer rigtig mange feriegæster, som gerne vil have en øl eller et glas vin til deres mad. Det gør det svært for os at prissætte maden, når gæsterne kan se, at de ikke kan få alkohol til deres mad. Det gør os kede af det, og det skader vores eksistensgrundlag, siger Ines Keller.

Der er tyske weinersnitchel på menúen på kroen i Sønder Nissum.

I april sendte parret en ansøgning om alkoholbevilling afsted til politiets bevillingsafdeling, men ansøgningen forsvandt i politiets system. Derfor sendte de en på ny i juni måned, men tilladelsen er endnu ikke på plads.

- Vi er flere gange blevet nødt til at køre til Statsforvaltningen i Aarhus, fordi der har været problemer med vores cpr-numre. Mit er kommet, men Rolf’s er ikke. Statsforvaltningen siger, at de har sendt det, men vi har aldrig modtaget det. Når vi kontakter dem, vender de ikke tilbage. Det er bare ikke i orden - det her havde aldrig fundet sted i Tyskland, siger Ines Keller.

Før parret kom til Danmark, havde Ines Keller igennem fire år et spisested i Tyskland, og Rolf Keller havde et byggefirma med 20-30 ansatte.

02:50 Luk video