Strejke: Elever vil ikke have fravær for toiletbesøg og forsinkede busser

Eleverne på HHX i Holstebro strejker mandag formiddag på grund af nye fraværsregler.

Elever på HHX i Holstebro strejker mandag formiddag mod nye fraværsregler. For det er ikke rimeligt, mener eleverne, at de for eksempel kan få fravær for at gå på toilettet i timen. 

- Det giver ikke nogen mening i mit hoved, siger elev Rolf Jensen.

Formålet med de nye regler er at sænke fraværet. Men reglerne gør lige netop det modsatte, mener eleverne.

- De (politikerne, red.) laver en masse nye regler, som gør, at man får mere fravær i stedet for mindre. Det handler mere om at motivere eleverne i stedet for at tage pusten fra dem, siger 3.g'eren, Casper Thomsen.

Reglerne trådte i kraft den 22. oktober.

Mandag formiddag er eleverne på HHX i Holstebro ikke til undervisning. De strejker.
Mandag formiddag er eleverne på HHX i Holstebro ikke til undervisning. De strejker.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Rektor: Havde egentlig godt selv styr på fravær

De nye regler skal naturligvis følges. Men de er ikke nødvendige på HHX i Holstebro, mener rektor Martin Anker Baadsgaard.

- Vi har indimellem nogle elever, som ikke kan finde ud af at møde tiden, og dem tager vi hånd om via vores kontaktlærere eller ved vores studievejledning.

Om året har skolen 5-7 procents fravær. Men de nye regler giver visse udfordringer.

- Vi bor jo også et sted herude i Vestjylland, hvor det godt kan være svært at komme til tiden. Halvdelen af vores elever kommer her fra byen. Den anden halvdel kommer med tog eller bus, og de kommer ikke altid til tiden de offentlige transportmidler, så vi har nogle elever, som indimellem kommer for sent. Dem har vi godskrevet for fravær tidligere, men det må vi jo faktisk ikke længere. Nu skal de have fravær, hvis de ikke kommer til tiden.

Konsekvenser med de nye regler

- Det er en udfordring med de nye fraværsregler, at vi har elever, som vi sender til for eksempel innovationsdag i Herning, på sprogundervisning i udlandet eller ekskursion i en virksomhed i Aarhus. Så vil de få fravær herhjemme, og det er lidt misvisende. Vores fravær vil stige i forbindelse med det her.

Er de nye regler nødvendige?

- Ikke ved os. Jeg synes, vi tackler det pænt nu. Selvfølgelig skal de lære at komme til tiden, og det tror jeg godt, vi kan lære dem (uden nye fraværsregler, red.).

 

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Uddannelse.