Stor opgave for kommunen: 111 virksomheder lukker ned samtidig

Hos Holstebro Kommune arbejder man på, hvordan man bedst muligt kan hjælpe minkavlerne og deres ansatte.

Holstebro Kommune er den kommune i Danmark med flest minkfarme, og det betyder, at kommunen lige nu står med en ekstra stor opgave.

For mens samtlige mink i landet bliver aflivet, så mister minkavlerne og deres ansatte deres arbejde. I går vurderede man, at det drejer sig om 400-500 personer i alt.

quoteNår produktionsapparaterne er væk, kan de så bruge deres hektarer til noget andet og stadig være selvstændige? Det er der, vi også kan bruge landbruget.

HC Østerby, borgmester, Holstebro Kommune

- Normalt har vi måske én virksomhed, der lukker med for eksempel 50 medarbejdere. Her er vi altså 111 virksomheder, der dybest set lukker, og der er altså nogle af de medarbejdere, der har lavet det her i generationer. Og de har mange ansatte. Dem skal vi hjælpe på hver sin måde, fortæller borgmester HC Østerby kort før et møde med landbrugets parter.

Meningen med mødet er at finde ud af, hvordan man bedst muligt kan hjælpe minkerhvervets nye arbejdsløse.

- Nogle af ejerne vil måske fortsætte med at være selvstændige. Det er svært at forestille sig, at en selvstændig gennem 30-40 år går over og bliver lønmodtager. Jeg er selv ud af en landbrugsfamilie, og det tror jeg ikke, min far lige kunne have gjort. Dem skal vi hjælpe videre. Når produktionsapparaterne er væk, kan de så bruge deres hektarer til noget andet og stadig være selvstændige? Det er der, vi også kan bruge landbruget, forklarer borgmesteren.

Task force på plads

Kommunen har nedsat en task force, der skal hjælpe med at finde ud af, hvordan man bedst hjælper de forskellige.

HC Østerby fortæller, at man også har fokus på, hvordan det påvirker den ramte psykisk.

- Vi ved jo, de vil komme til at sidde tomme tilbage nu her. Alle mink er væk. Hele deres livsgrundværk er væk. De ved endnu ikke, hvilken kompensation de kan få. Vi ved, der er nogen, der får det rigtigt svært. Det er der ingen tvivl om. Og der er børn i de her familier, og det er ved nødt til at være opmærksomme på, forklarer han og fortsætter:

- Vi er i den situation, at det er mennesker, der kun har arbejdet i den branche hele deres liv. Det må være forfærdeligt at stå i den situation. Både i forhold til at komme videre, men også ved at have noget empati og forståelse overfor, hvor de er nu.