Stor dag på kasernen: Ny brigade er landet i Holstebro

50 nye medarbejdere er landet på Jydske Dragonregiment i Holstebro.

Der blev blæst igennem, da der torsdag blev afholdt oprettelsesparade for 1. Brigade på Dragonkasernen i Holstebro. Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Der var blæseinstrumenter til den store guldmedalje, da Jydske Dragonregiment i dag markede oprettelsen af den nye 1.brigade på kasernen i Holstebro. Brigadens ledelsesorgan, Staben, som omfatter 50 medarbejdere, skal fremover have sin daglige gang på Jydske Dragonregiment.

Det betyder helt vildt meget. Jydske Dragonregiment er en del af Holstebros dna, og det betyder, at der kommer flere arbejdspladser til byen.

H.C. Østerbye, Borgmester, Holstebro Kommune

- Vi er blevet taget rigtig godt imod. Det betyder meget, at vi kan arbejde sammen med nogle af de enheder, som ligger på kassernen. Derudover ligger vi godt i forhold til vores jyske enheder. Der er selvfølgelig lidt længere over til vores sjællandske enheder, men det er nu engang sådan, det er, fortæller Henrik Lyhne, der brigadegenerel og chef for 1. brigade.

Regeringen fremlagde i starten af 2018 et forsvarsforlig, der skulle tilføre 12,8 milliarder kroner til Forsvaret frem mod 2023. Derudover indebar forliget nogle omstruktureringer, der blandt andet skulle sende 1. brigades ledelsesorgan til Holstebro.

- Det betyder helt vildt meget. Jydske Dragonregiment er en del af Holstebros dna, og det betyder, at der kommer flere arbejdspladser til byen, hvilket altid er godt for en kommune, fortæller H.C Østerbye, der er borgmester i Holstebro Kommune.

Læs også Forsvarsforlig sender 240 arbejdspladser til Holstebro

En selvstændig kampenhed

En brigade er en kampenhed, der kan kæmpe selvstændigt. 1. brigade er hærens internationale center, hvilket betyder, at den har til opgave at uddanne de tropper, som hæren udsender til internationale missioner i eksempelvis Afghanistan og Kosovo.

- Med oprettelsen af den nye brigade, så får hæren en tropenhed på 4000 mænd, hvilket vil sige en kampenhed, der kan klare sig selvstændigt. Tidligere havde vi mindre enheder, men nu har vi en brigade, som vi kan tilbyde NATO, hvis vi skal indsættes mod en fjende, fortæller Henrik Lyhne.

Selvom brigadestaben bliver samlet i Holstebro, så er de forskellige enheder stadig spredt udover hele landet. Brigaden er foruden Holstebro fordelt ud på henholdvis Fredericia, Høvelte, Slagelse, Skive, Oksbøl, Varde og Aalborg.

01:49 Luk video