Socialisten fra Thorsminde: 21-årige Ditte går efter en plads i Folketinget

Hun er vokset op i fiskerbyen Thorsminde, og selvom ikke mange i byen stemmer til venstre for midten, så prøver Ditte Stage Kroman alligevel at komme i Folketinget for Enhedslisten.

I den vestjyske by Thorsminde stemmer flertallet traditionelt til højre for midten. 21-årige Ditte Stage Kroman er fiskerpige og opvokset i byen, men alligevel stiller hun nu op til Folketinget for Enhedslisten på den yderste venstrefløj. For hende er sammenhængen mellem hendes barndomsby og hendes politiske ståsted dog helt naturlig.

quoteEnhedslisten er jo størst ovre i København, men det tager også et stykke tid at få fodfæste andre steder. Man er jo ret glad for det, man er vant til.

Ditte Stage Kroman, Folketingskandidat, Enhedslisten, Vestjyllands Storkreds

- Jeg har set og følt, at man ikke er blevet prioriteret - både som menneske og borger herude - men også generelt som samfund. Jeg kunne se, at skolen er lukket. Det betyder, at børn skal rigtig langt for at komme i skole hver dag. I Enhedslisten går vi op i, at vi allesammen skal have lige muligheder. Hvis du ikke har lige muligheder, så er det heller ikke et lige samfund, siger Ditte Stage Kroman.

Ditte Stage Kroman bor og læser til dagligt i Roskilde. Alligevel har hun valgt at stille op til Folketinget i det område, hvor hun er vokset op. I Vestjylland er hun nummer to på listen over kandidater fra Enhedslisten.

- Enhedslisten er jo størst ovre i København, men det tager også et stykke tid at få fodfæste andre steder. Man er jo ret glad for det, man er vant til, siger Ditte Stage Kroman.

Hendes far bor stadig i den vestjyske fiskerby, og selvom byens 350 indbyggere ikke traditionelt stemmer på den yderste venstrefløj, så møder den unge folketingskandidat alligevel god opbakning.

Hvad tænker du om, at hun stiller op for Enhedslisten?

- Jamen hun skal da holde ved det, som hun vil og det, som hun står for. Respekt for det, siger Bjarne Mikkelsen, der er borger i Thorsminde.

Kunne du finde på at stemme på hende?

- Nej, det kunne jeg ikke.

Vært Klaus Knudsen Pedersen har besøg af tre kandidater fra dagens parti. Her tager vi en omgang politisk hardtalk, hvor vi sætter fokus på, hvad det er, partiet vil politisk - og hvem det bedst kan samarbejde med i Folketinget.

Der er dog mere grund til optimisme, hvis man spørger Ditte Stage Kromans tidligere folkeskolelærer.

- Hun har sådan et væsen, som umiddelbart virker meget mildt, men det skal man ikke tage fejl af. Hun har sin egen mening, og hun tør sige noget, fortæller Maja Kjeldager Tjørnild, der er tidligere lærer på Thorsminde Skole.

Kunne du finde på at stemme på hende?

Ja da.

 
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Politik.