Slagteriarbejdere med smerter

Slagteriarbejdere arbejder med smerter, men er bange for at står frem med problemerne af frygt for at mister jobbet.

100110Slagteri001.jpg

John Johnsen fra Herning har været slagteriarbejder i 37 år, men de sidste 10 år arbejdede han med smerter i ryg og ben. Af frygt for at miste jobbet turde ikke stå frem med problemerne, men i foråret stoppede han hos Danish Crown og søger nu arbejdsskadeserstatning.

Sådan en historie er langt fra enestående, hvis man spørger hos slagteriarbejdernes faglige organisation NNF.

- Alle er jo ræd for at miste deres arbejde, og alle har noget godt arbejde. Kan de på en eller anden måde hutle sig igennem indtil de går på pension eller evt. finder noget andet arbejde, så gør de hellere det, siger afdelingsformand Steen Hartmann fra NNF Midt-Vestjylland.

"Brug-og-smid-væk" branchePå Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning er nedslidte slagteriarbejdere heller ikke noget særsyn, og klinikkens professor Johan Hviid Andersen mener ligefrem, at slagteribranchen er den værste branche i Danmark, når det kommer til at udnytte den fysiske arbejdskraft.

- Man bruger arbejdskraften, mens de kan, fra de er omkring 20 og så en 15-20 år frem, og så kan man ikke mere. Så er det ud med dem og ind med nogle nye. Det er den branche der er bedste til det vi kunne kalde "brug-og-smid-væk", siger Johan Hviid Andersen.

Danish Crown afviser kritikken

Hos slagterikoncernen Danish Crown kan man ikke genkende billedet af, at medarbejdere går med smerter i stilhed og at der bare skiftes ud i staben, når en medarbejder føler sig slidt.

- Med den meget hårde konkurrencesituation der er, der har vi ikke økonomi til, at lade medarbejderne skynde sig ud af den ene dør og så bruge tre-fire måneder på at lære nye medarbejere op medmindre det er pinedød nødvendigt, forklarer Anne Villemoes.

Danish Crown indførte for omkring 5 år siden en fastholdelsespolitik for netop at sikre, at slagteriarbejderne kan blive i jobbet, også selv om helbredet skranter. Samtidig understreger Anne Villemoes, at Danish Crown har brugt omkring 300 mio. kroner i ny teknik for blandt andet at lette arbejdet for de, der har de fysisk hårdeste jobs.

Se indslag om John Johnsen:

Se indslag om nedslidning generelt:

Hør kommunikationsdirektøren fra Danish Crown: