Skyder efter mårhunde i mørke - den er et kæmpestort problem

Sidste år blev det lovligt at skyde efter mårhunde i mørke. Det er for selv garvede jægere en svær disciplin, og derfor arrangerer Ulfborg Bys Skytteforening øve-aftener for at bekæmpe den invasive art.

Flere mener, at kampen for at udrydde mårhunden er tabt, og at vi skal lære at leve med den her i Midt- og Vestjylland. Men i Skytteforeningen i Ulfborg giver de ikke så let op i kampen mod den uønskede art.

quoteDet er simpelthen for at øge interessen for at bekæmpe mårhunden. Den er et kæmpestort problem her i landet.

Lars Thorsen, Ulfborg Bys Skytteforening

Derfor havde foreningen torsdag aften inviteret til natteskydning i Ulfborg, hvor jægere fra nær og fjern kunne møde op for at lære at skyde efter mårhunde i mørket.

- Det er for at lære at skyde i mørke, så vi kan få bekæmpet de her mårhunde for at beskytte vores allesammens natur, fortæller Nikolaj Schmidt, der havde taget turen hele vejen fra Haderslev for at være med til natteskydning.

Mårhunden er en invasiv art, hvilket vil sige, at den ikke naturligt hører til i den danske natur. Den blev første gang registreret i naturen i 1980, og den er især en stor trussel mod fugleliv i vådområder, da den er en god svømmer.

Normalvis må jægerne ikke skyde i mørke, men sidste år blev det lovligt at skyde efter mårhunden også efter mørkets frembrud. Lørdag mødte 40 jægere så op i Ulfborg for at øve sig på at skyde efter den invasive art.

- Det er simpelthen for at øge interessen for at bekæmpe mårhunden. Den er et kæmpestort problem her i landet, fortæller Lars Thorsen fra Ulfborg Bys Skytteforening, der stod bag arrangementet.

Mårhunden er i vækst

Miljøstyrelsens seneste tal fra 2017 viser, at mårhundens årlige dødelighed ligger på 70 procent. Den skal dog op på 80 procent for at holde bestanden konstant, fordi mårhunden får så mange unger. 

Én af dem, der er med til at regulere bestanden, er Jytte Paarup, der er mårhundereguleringsjæger fra Lemvig. Hun glæder sig over arrangementer som det i Ulfborg.

- Vi vil gerne have, at antallet af jægere, der regulerer mårhunde, bliver større, så vi er flere om opgaven. Det er en vigtig sag, fortæller Jytte Paarup.

Der menes at være mellem 2000 og 3000 mårhunde i Danmark. 

Ulfborg Skytteforening afholdt torsdag aften special træning i mørke for at træne natteskydning i kampen mod mårhunden.

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Natur.