SKAM fanger unge og gamle: - Man kan relatere til personerne

Ungdomsserien SKAM er blevet kaldt nutidens bud på 90'er succesen Beverly Hills, og som teaterforestilling fangede den også de unge i Holstebro.

Den populære Norske tv-ungdomsserie SKAM havde sidste år verdenspremiere som teaterforestilling i København.

Mandag kom den anmelderroste opsætning til Musikteatret i Holstebro, hvor områdets ældste skoleelever sad klar til at se forestillingen. En forestilling, der har formået at fange både unge og gamle.

- Det er en meget korrekt skildring af nogle ting, som er helt tidløse. Det var også sådan, det var for mig, da jeg gik i gymnasiet. Min mormor, som var inde og se den, sagde også, at det var det samme, siger Jonathan Stahlschmidt, en af de medvirkende skuespillere fra København.

Serien, der handler om en gruppe gymnasieelever i Oslo, rammer lige ned i noget alle kan forholde sig til. Det handler om problemer med kærlighed, venskaber, mobning og studieliv. Den del af teenagelivet, som voksne ikke kender til. Men voksne har jo også været unge engang.

- Lige meget hvor gammel man er, så har alle i teenagealderen på et eller andet tidspunkt enten haft at gøre med sin seksualitet eller med venskaber og bryde venskaber og nye venskaber eller sin religion. At finde sin identitet er noget, vi alle skal igennem i teenagealderen, siger Coco Hjardemaal, der også er en af skuespillerne.

Serien er blevet kaldt verdens bedste ungdomsserie på grund af dens nyskabende metoder til at fange seeren ved at inddrage de sociale medier.
Serien er blevet kaldt verdens bedste ungdomsserie på grund af dens nyskabende metoder til at fange seeren ved at inddrage de sociale medier.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Fanger kendere og debutanter

Seriens fjerde og sidste sæson blev vist sidste sommer, og SKAM er blevet kaldt nutidens bud på 90'er succesen Beverly Hills.

Den gjorde aktivt brug af sociale medier både i og uden for serien, og det fik mange til at tro, at karaktererne var virkelige. Teaterversionen fangede da også både SKAM-kendere og debutanter.

- Stort set alle vores klassekammerater har set det, og det er helt tydeligt, at det er meget populært, siger Johanne Juel Hansen, der går i 9. klasse på Balletskolen i Holstebro.

- Man kan måske relatere til nogle af personerne og ser måske sig selv som en af karakterene og så tænker, at det her minder måske lidt mere om min hverdag, og jeg har de samme følelser og de samme bekymringer, og hvordan løser de det, siger Sara Poulsen, der ligeledes går i 9. klasse på Balletskolen i Holstebro.

Ud over to forskellige teaterforestillinger er der også lavet undervisningsmateriale baseret på serien til folkeskoler og gymnasier.

Forestillingen har fået flotte anmeldelser, og i dag kom opsætningen til Musikteatret i Holstebro, der var fyldt med områdets ældste skoleelever.

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Kultur.