Skagensmalerier på auktion: Det dyreste er vurderet til over en halv million

På Holstebro Auktioner viste de søndag en stor kunstsamling frem, lavet af Skagensmalerne, og det trak flere forskellige interesserede til auktionshuset.

Det hænger nogle prominente herrer ud på Holstebro Auktioner i disse dage. Du kender måske nogle af dem. Ancher, Krøyer og Drachmann er blandt andet at finde i huset. Det dog ikke malerne i egen høje person.

quoteDet er en kæmpe fjer i hatten for Holstebro Auktioner, at vi får lov til at sælge dem.

Casper Hansen, vurderingsmand for Holstebro Auktioner

En stor kunstsamling med malerier lavet af skagensmalere blev søndag vist frem i auktionshuset, og det tiltrak en del kunstinteresserede. 

- For det første så underviser jeg i skagensmalere, og jeg bruger det i min danskundervisning. Jeg elsker simpelthen det udtryk, der er i billederne, og jeg synes, der er et par stykker, der er rigtig gode, siger efterskolelæreren André Van Wonterghem, der er kørt helt fra Silkeborg, for at få et kig på de specielle malerier.

Der var også mødt professionelle kunstkøbere op, der skulle se samlingen an, inden de potentielt vil give et bud på nogle af malerierne.

- Det afgørende ved besøget er at finde ud af, hvad det er for en stand, malerierne befinder sig i. Jeg skal finde ud af, om der er nogle billeder, der har været restaureret gennem tiden, og om der er nogle, der skal gøres noget ved, siger kunsthandleren Carsten Voigt fra Esbjerg.

En helt speciel samling

På tirsdag skal den store kunstsamling under hammeren, og det bliver en helt særlig begivenhed i auktionshuset.

- Det er en fantastisk samling, som vi har arbejdet med i et halvt år, og det bliver sindssygt spændende. Det er en kæmpe fjer i hatten for Holstebro Auktioner, at vi får lov til at sælge dem, siger Casper Hansen, der er vurderingsmand hos Holstebro Auktioner.

Samlingen stammer fra en familie, som kom meget sammen med Skagenskunstnerne. Mange af billederne er derfor personlige gaver, og af den grund er det en meget særlig samling.

- Malerierne har ikke været i offentligheden før, og de har ikke været til salg før. De har været lånt ud til udstillinger i Danmark og Tyskland, men de har aldrig været til salg for offentligheden før, fortæller Casper Hansen.

Skagensmalerne var en del af det moderne gennembrud sidst i 1800-tallet, og kunstnerne fra nordligste af Jylland har en helt særlig plads i Danmarks kunsthistorie.

- Når jeg kigger på billedernes historie, som er det, vi kalder prominens i auktionsbranchen, så er den helt unik. Jeg kan kun komme i tanker om få fortilfælde med lige så god forhistorie, siger vurderingsmanden.

En dyr fornøjelse

Til auktionen på tirsdag kan alle byde på billederne, og auktionshuset har allerede sikret sig et par bud.

- Hvis Skagens Museum bød på dem, så tror jeg, at jeg ville lade være, fordi jeg synes, at de hører hjemme deroppe. Men det ville være helt vildt, hvis man som privat kunne have et hængende der hjemme, siger André Van Wonterghem.

Den professionelle kunsthandler har også udset sig nogle malerier, som der måske kunne tjenes lidt mønt på.

- Vi har erfaringer med at sælge til 50 lande i hele verden og har solgt 8.000 af denne type billeder de sidste ti år, så vi har en idé om at kunne flytte dem og tjene en lille skilling på det, fortæller Carsten Voigt.

Det dyreste maleri i kunstsamlingen er et malet af P.S. Krøyer, som er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner.

Holstebro Auktioner har fyldte depoter og lagre. Under Coronakrisen har de ikke afholdt auktioner, men stadig taget imod varer og tømt dødsboer.
Foto: Hans Vittarp

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Kultur.