Sex-dømt afsoner med fodlænke

Offeret til en såkaldt 'sniger-voldtægt' er forarget over, at gerningsmanden får lov at afsone med fodlænke.

Efter en fest vågnede den dengang 17-årige Rikke op ved, at hendes venindes far lå oven på hende og var i gang med det, man kalder 'sniger-voldtægt'. Altså en voldtægt, hvor gerningsmanden ikke bruger vold og trusler, men benytter sig af at offeret er for beruset til at gøre modstand. Venindens far er idømt fem måneders fængsel for overgrebet, men skal afsone hjemme med fodlænke, og det forarger offeret:

- Jeg føler mig til grin og latterliggjort. At jeg skal kæmpe hver dag, og at han så kan slippe med en fodlænke, siger Rikke.

Fodlænke er populært

Flere og flere afsoner deres straf med fodlænke. De sidste fem år er antallet steget fra 1103 til 2419 om året. Når man har fodlænke afsoner man straffen derhjemme, men man kan fortsat gå på arbejde og har også "fri" nogle timer hver uge til for eksempel indkøb.

Meningen er, at det er nemmere at få gerningsmanden tilbage i et almindeligt lovlydigt liv, hvis han ikke har siddet i fængsel og har mistet sit arbejde.

Vil ikke se ham igen

Men for Rikke betyder fodlænken, at hun kan møde gerningsmanden på gaden, mens han afsoner sin straf:

- Det er også min frygt hver gang, jeg kommer til Holstebro. Det er ikke en mand, jeg har lyst til at se igen, siger hun.

Venstres medlem af Retsudvalget Inger Støjberg siger, at hun godt kan forstå, at Rikke føler sig krænket. Hun vil egentlig gerne udvide brugen af fodlænker, men siger om brugen af fodlænker i sager om seksuelle overgreb, at "vi må kigge grundigt på det".

Gerningsmanden har ikke selv ønsket at udtale sig til TV/MIDT-VEST, men han bekræfter at han ikke er begyndt at afsone endnu, og at det er meningen at han skal afsone hjemme.

Justitsminister Morten Bødskov vil ikke kommentere sagen, men henviser til at han er ved at stramme straflængden, så man ikke længere får kortere straffe for 'sniger-voldtægt' end for voldtægt hvor der er brugt trusler eller vold.

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien 112.