Selvudlært smed er eftertragtet af kunstnere i hele landet

Troels Mikkelsen er selvlært smed og har aldrig brugt en krone på annoncer.  Alligevel kommer arkitekter og kunstnere fra hele landet for at få hans hjælp.

Troels Mikkelsen arbejder på sit værksted i Hesselaa de fleste dage fra klokken 7 til klokken 22. Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Troels Mikkelsen har arbejdet som selvudlært smed i 20 år. Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

1 af 2

Lige nu er smeden Troels Mikkelsen i gang med at hænge en 25 kilo tung keramikkrukke op i loftet. Krukken hænger i ni meters højde og er fyldt med gren og blade i aluminium, der bliver flettet sammen med grene fra tre andre krukker.

Læs også Prisvindende keramiker fra Oddense: - Jeg får inspiration fra skønheden i grimheden

Det hele er vendt på hovedet og er en ny installation på Åby Skole i Århus, som den københavnske billedkunstner Jørgen Carlo Larsen har udtænkt.

Håndværkeren, der står bag kunstværket, er Troels Mikkelsen, som driver Hesselaa Smedje og Maskinteknik i Hesselaa ved Skave – langt væk fra både Aarhus og København. Men alligevel er det ham, der er valgt til den kunstneriske smedeopgave i Aarhus.

- Gode håndværkere, dem skal man værne om. De er sjældne og især den her type håndværkere, tror jeg kun, man kan finde i Jylland. På Sjælland er alting så målsat og tidsudregnet, forklarer Jørgen Carlo Larsen.

For den københavnske kunstner er en af de vigtigste ting i samarbejdet med den vestjyske smed, at han kan omsætte kunstnerens tanker til virkelighed. Og Troels Mikkelsen er glad for de specielle opgaver.

- Det er en sjov opgave, og det er anderledes. Ofte så laver jeg en maskine, der har en funktion, og der skal man ikke tænke på, hvordan den ser ud, der er det vigtigere, hvordan den virker. Her er det jo lige omvendt, forklare Troels Mikkelsen.

Sammen med den københavnske kunstner Jørgen Carlo Larsen er Troels Mikkelsen her igang med at hænge krukker og grene op i loftet på Åby Skole i Aarhus. Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Kunst i København

Troels Mikkelsen var kartoffelavler indtil han fyldte 40 år. Som landmand udviklede og reparerede han selv de maskiner, han brugte, så springet til at blive smed var ikke så stort. Han har ikke nogen uddannelse, men har nu arbejdet som smed i 20 år.

Læs også Arkitekter på udebane: Jens Jørgen tester de unge byboer med armbolt og esse

På den tid har han ikke kun sat sit aftryk på landbrugsmaskiner og hydraulikrør, men også på flere skulpturer og bygningskonstruktioner over hele landet. Eksempelvis på Zahles Gymnasium ved Nørreport i København, hvor der på toppen er lavet et spindelvæv af aluminiumsrør, der både er solafskærmning og udsmykning.

- Næsten alle folk, man snakker med, som bevæger sig rundt i København, de kender jo det. Når de hører, jeg har lavet det, så er det sådan lidt som om, at de tænker, at så er jeg ikke bare er en bondeknold fra Jylland, forklarer Troels Mikkelsen.

Arkitekterne bag solafskærmningen på Zahles Gymnasium fik Alu-prisen for den innovative løsning, der blev udtænkt og lavet af smeden i Hesselaa.

Troesl Mikkelsen har lavet solafskærmningen på toppen af Zahles Gymnasium i København. Foto: Privat

Fordel at være selvudlært

Keramikkrukkerne, der er ved at blive hængt op i loftet i Aarhus, er den seneste af de finurlige smedeopgaver. Troels Mikkelsen har skåret og svejset alle grene, stængler og blade, og det er også ham, der skaber løsningerne undervejs i ophængningen.

- Det er ingen skade til at tænke lidt skævt. Jeg tror, det er en fordel ikke at have læst for meget i bøgerne og i stedet er vant til at være praktiker, siger Troels Mikkelsen.

Næste opgave for smeden fra Hesselaa er udviklingen af en maskine, der skal bruges til at rengøre DR's koncertsal udvendigt.

09:18

Troels Mikkelsen er selvlært smed og har aldrig brugt en krone på annoncer. Kunderne kommer helt af sig selv fra hele landet. Hans krøllede hjerne er et hit hos både arkitekter, kunstnere og landmænd. Video: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Luk video