Selskab vandt statsligt udbud til over 100 millioner kroner – nu er det truet på livet

Et stort Power to X-projekt lidt uden for Holstebro ser nu ud til at være i fare for at kuldsejle. Selskabet bag er kommet i økonomiske problemer.

Den amerikanske brint-virksomhed Plug Power har vundet et statsligt udbud til at etablere et Power to X-anlæg i Idomlund.
Den amerikanske brint-virksomhed Plug Power har vundet et statsligt udbud til at etablere et Power to X-anlæg i Idomlund.
Foto: Illustration: Plug Power

Det er blot tre uger siden, at Danmarks første udbud af støtte til Power to X-projekter blev afgjort. Her stod det klart, at det statslige udbud på i alt 1,25 milliarder kroner skulle fordeles på seks forskellige projekter rundt i landet.

Her blev blandt andre den amerikanske brint-producent Plug Power bevilget 107 millioner kroner til at etablere et stort Power to X-anlæg i Idomlund uden for Holstebro. Det er dog et projekt, som nu reelt er kommet i fare for at kuldsejle, fordi Plug Power er kommet i økonomiske problemer.

Det skriver Ingeniøren.

Det er i området her ved Idomlund lidt uden for Holstebro, som er tiltænkt til at være hjemsted for et nyt Power to X-anlæg.
Det er i området her ved Idomlund lidt uden for Holstebro, som er tiltænkt til at være hjemsted for et nyt Power to X-anlæg.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Tabte 10 milliarder kroner

Problemerne er ifølge Plug Power selv opstået, fordi selskabet har haft forsyningsudfordringer på en række projekter. Det betød, at Plug Power i sidste uge pludselig tabte 10 milliarder kroner i kursværdi, men til det amerikanske finansmedie Yahoo Finance udtaler direktøren i Plug Power, Andy Marsh, at selskabet nok skal klare sig.

- Når vi ser på vores evne til at klare os igennem det her, så kommer vi til at klare det fint. Vi taler med folk om muligheder for at rejse et beløb, der er meget større, end vi har brug for. Vi prøver bare at gøre det forsigtigt, så vores investorer er i en god position på den lange bane, lyder det fra Andy Marsh til Yahoo Finance.

Dyrt at bakke ud af aftale

Udbuddet kom i stand, fordi Folketinget sidste år vedtog en aftale om, at der skal bygges Power to X-anlæg i Danmark med en samlet kapacitet på minimum fire gigawatt frem til 2030. 

Ifølge Ingeniøren bad Plug Power om 9,3 kroner i statsstøtte per gigajoule produceret brint til projektet i Idomlund, og det betød, at det underbød alle andre. Hvis det ender med, at selskabet må bakke ud af aftalen, vil myndighederne formentlig give støtten videre til nogle andre.

Foruden Idomlund ved Holstebro blev der også bevilget penge til et projekt i Salling.