S-borgmester om udligningsreformen: - Det er jo helt, helt galt

Selvom regeringen har offentliggjort regnestykket bag udligningsreformen, så står flere borgmestre stadig tilbage med flere spørgsmål end svar.

Det er mere end to uger siden, at regeringen fremlagde, hvilke kommuner, der skulle tildeles flere penge, og hvem der skulle have færre i udligningsreformen. Siden har en lang række borgmestre kritiseret, at kommunerne ikke fik at vide, hvordan regnestykket bag så ud.

Men nu har borgmestrene set regnestykket. Alligevel er de ikke blevet klogere. I Holstebro Kommune mister de samlet set 25 millioner kroner efter udligningsreformen.

- Jeg aner ikke, hvordan de er kommet frem til det, siger H.C. Østerby, der er borgmester for Socialdemokratiet i Holstebro Kommune.

Han har haft kommunens bedste økonomifolk til at se på regeringens regnestykke, og heller ikke de kan ikke finde hoved og hale i tallene.

- Der er 12 spørgsmålstegn på det her ene ark, og det er det, der gør os frustrerede. Hvordan kan man lave en så stor udligningsreform uden, at vi har de enkelte elementer med? Vi kan ikke have en facitliste, hvor vi har facit, men ikke hvordan vi kommer frem til facit. Det er jo helt, helt galt, siger H.C. Østerby.

Mangler forklaringer

Også i Favrskov Kommune efterlyser de nøjagtige beregninger fra regeringen.

- Der er især mangler på noget af det nye, som vi kan se, der er lagt ind i modellen. Vi mangler nogle faglige vurderinger af det og de bagvedliggende forklaringer, siger Nils Borring, der er socialdemokratisk borgmester i Favrskov Kommune.

I regeringens udligningsreform står der eksempelvis, at Viborg Kommune får næsten 59 millioner kroner mere, og Herning Kommune får 27 millioner kroner mere.

- Det er dem vel undt, men vi aner ikke, hvorfor det er, at vi skal betale, og de får. Og jeg tror dybest set heller ikke, de ved mere den anden vej, siger borgmesteren i Holstebro.

I næste uge skal udligningen behandles politisk i Holstebro, og det kalder borgmesteren selv en svær opgave, når han ikke kender udregningerne.

En lang række borgmestre kritiserede, at kommunerne ikke fik at vide, hvordan regnestykket bag udligningsreformen så ud. Nu har borgmestrene set regnestykket og er stadig ikke blevet klogere.
Foto: TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Politik.