Retssag afgørende for randzoneloven

Retssagen mod landmand Povl Blak Bojer fra Thy kan blive afgørende for randzonelovens fremtid.

Det er en særdeles afgørende og principiel sag, der er i disse dage bliver behandlet ved Retten i Holstebro. En sag, der har fået stor opmærksomhed, fordi den omhandler den meget omdiskuterede randzonelov.

Anklagemyndigheden mener, at landmand Povl Blak Bojer fra Snedsted i Thy har begået et klokkeklart lovbrud ved at dyrke sin jord tæt ved et vandløb i stedet for at anlægge randzoner. Det er nemlig i strid med den omdiskuterede randzonelov.

Den anklagede landmand mener derimod, at det er i strid med Grundloven, at staten gør indhug i hans jord.

- Har anklagemyndigheden ret, ja så kan man lave et meget vidtgående og generelt indgreb i landmændenes dyrkning. Hvis landmændene derimod har ret, så er der en grænse, siger Peter Pagh, der er Professor i miljøret, Københavns Universitet.

Povl Blak Bojer har fået stor opbakning fra flere af sine kollegaer i Midt - og Vestjylland.  På retssagens åbningsdag i går kørte flere af støtterne gennem Holstebros gader for at vise deres opbakning til Povl Blak Bojer.

Adskille jura og politik Randzoneloven blev indført i 2012 og ændret igen i 2014. I dag siger loven, at der som minimum skal være ni meter mellem et offentligt vandløb og en dyrket mark. Og det er der ikke hos Povl Blak Bojer.

Anklageren slog derfor i sin procedure i retten i dag fast, at selvom man mener, at en lov er urimelig, så skal man stadigvæk følge den.

- På min side har det været vigtigt at holde fokus på, hvad der retligt relevant i en straffesag og adskille det fra, hvad der er politik, sagde Annette Nørby, Specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Ingen støtte fra EU

Da randzoneloven blev gennemført var det meningen, at de ramte landmænd skulle have økonomisk støtte fra EU. Men den ordning faldt bort, og Povl Blak Bojer har derfor ikke fået en krone. Det kan ifølge professoren få betydning for sagens udfald.

- Jeg har meget svært ved at se, at man i sådan en sag, kan se bort fra, at det for lovgiver var en vigtigt forudsætning, at der var en støtteordning, lyder udmeldingen fra professor i miljøret ved Københavns Universitet, Peter Pagh.

Der forventes at falde dom i sagen den 11. maj. Falder sagen ud til landmændenes fordel, så får den afgørende betydning for randzoneloven.

- Så er loven jo uanvendelig, og så er man jo nødt til simpelthen at ophæve den og glemme alt om randzoner. Eller også må man lave en ny og gangbar lov, lød det fra forsvarsadvokat Uffe Baller.

I dag var der sidste retsmøde i sagen om randzoner. Povl Blak Bojer fra Thy er sigtet for bevidst at dyrke sin jord, i stedet for at etablere randzoner ved et nærtliggende vandløb. Sagen kan få store konsekvenser for de mange landmænd, der også nægter at følge loven

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.