Respekteret af venner og frygtet af fjender – bataljon klar til krig

Forsvaret afsluttede i dag en stor militærøvelse, hvor 700 soldater skulle bestå en prøve for at bevise, at de er klar, hvis der skulle blive krig.

700 soldater, 14 infanteri-kampkøretøjer, gasangreb og et utal af skud.

Det er omfattende at gøre en bataljon klar til krig, men det er nødvendigt.

- Den eneste måde, vi kan forblive troværdige på, er ved at bevise, at vi faktisk er dygtige og gode til det, vi laver. 1. Brigade skal være respekteret af venner og frygtet af fjender, siger Henrik Lyhne, chef for 1. Brigade.

quoteVi synes selv, det er gået meget godt.

Emil Bastrup, overkonstabel

Forsvaret har hele ugen afholdt en stor øvelse i Midt- og Vestjylland. Nu er den ovre, og hvis deres anstrengelser bliver godkendt, kan NATO i fremtiden kalde dem i krig.

- Med drengene, som vi har her, så synes jeg egentlig, vi er meget klar. Men det er ikke mig, der skal bestemme det, desværre, siger overkonstabel Emil Bastrup.

Fokus på ligeværdige modstandere

Øvelser af denne størrelse er meget normale, men hvor man før i tiden har forberedt soldaterne på at kæmpe mod ekstremistgrupper som ISIS, har man denne gang haft fokus på at kæmpe mod ligeværdige modstandere som eksempelvis en nation.

- Vi har her angrebet med 1000 mand, hvor vi har brugt alle vores midler. Vi har brugt kampvogne, infanterikøretøjer, artilleri, ingeniører, elektronisk krigsførelse. Vi har brugt hele paletten, siger Henrik Lyhne.

I 2018 fik Forsvaret tilført 12,8 milliarder kroner over fem år. Og med de ekstra midler fra forsvarsforliget for 2018-23 har det været muligt at skyde lidt af en øvelse af.

- Vi træner til, at vi skal certificeres til det her NATO-beredskab, og hvordan det er gået, ved vi ikke helt, men vi synes selv, det er gået meget godt, siger Emil Bastrup.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.