Regeringen garanterer praktikpladser

Der skal være praktikpladser til alle erhvervsskoleelever. Det er regeringens mål for de kommende trepartsforhandlinger.

Når forhandlingerne mellem regeringen, fagbevægelsen og Dansk Arbejdsgiverforeningen i morgen skydes i gang, har regeringen et klart mål om, at der fremover skal garanteres praktikpladser til at alle erhvervsskoleelever.

- Vi vil gerne signalere, at det er attraktivt at tage en erhvervsuddannelse i Danmark. Vi mangler allerede faglærte, og vi kommer til at mangle endnu flere. Vi skal jo ikke kun leve af viden. Vi skal leve af, at viden og produktion går hånd i hånd, og derfor har vi behov for at få skabt flere praktikpladser, så der er flere unge, der tager en erhvervsfaglig uddannelse. 

Sådan forklarer Ellen Trane Nørby (V), der er minister for børn, undervisning og ligestilling. Om målet er realitisk og faktisk kan indfris, ved hun dog endnu ikke. 

- Det må forhandlingerne jo vise. Det er regeringens ambition, at vi får en praktikpladsgaranti på de fag, hvor der mangler arbejdskraft, og hvor der i høj grad er behov for, at vi får tiltrukket flere unge, og at vi generelt får styrket de erhvervsfaglige uddannelser, lyder det.

Tvivler på, at det kan lykkes

På Holstebro Uddannelsescenter kender de godt til problemet med de manglende praktikpladser. De er dog ikke optimistiske over for ministerens plan.

Jeg tror ikke, at alle butikker kan være med til det.

- Jeg synes, det lyder lovende. Men jeg tror ikke, at alle butikker kan være med til det. Vores elever søger jo også pladser små steder, og de siger jo selv fra, for de kan ikke opfylde alle de målepinde. Så på den måde vil det jo være svært at lære dem det hele, forklarer Marianne Nielsen, der er skolepraktikinstruktør på Uddannelsescenter Holstebro. 

På udannelsescenteret er der flere forskellige muligheder for de elever, der ikke kan få en praktikplads. Blandt andet driver 15 elever lige nu en butik i skolens lokaler, der har åbent én dag ugentligt. 

- Det er jo en fin mulighed, vi har. Men det optimale ville selvfølgelig være at komme ud i en butik og være. Det er jo det, vi arbejder på og brænder for. Det er jo derfor, vi er her, lyder det fra elev, Louise Haug, der håber, at regeringens planer, kan være med til at sikre hende en praktikplads.

På landsplan er det mere end 5000 studerende, der mangler en praktikplads.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Politik.