Prisstigninger på råvarer fortsætter: - Det er et utrygt marked

Prisstigninger på råvarer rammer bredt. Det mærkes blandt andre hos bageren i Sevel, og måske kommer kunderne i Kvickly også til at mærke det.

3:06
Priserne på råvarer som sukker, mel, korn og olier er på himmelflugt og derfor varsler fødevareindustrien højre priser til næste år
Foto: Marc Killigren Akselsen, TV MIDTVEST

Dårlig høst og corona har sat sine spor. Prisen på råvarer er nemlig steget markant. Op til 15-20 procent på nogle varer.

Det er blandt andet råvarer som rapsolie, sukker, korn og mel, der er steget uge for uge i år. Og hos Sevel Bageri skal de bruge masser af mel - cirka fem tons i ugen.

Hvedemel er steget 68 ører pr. kilo, så bager Jonas Svensgaard må punge op med godt 3.000 kr. ekstra hver uge.

- Det er en sjat, synes jeg da i ugen, og det er bare på mel. Så kommer alt det andet oven i også, fortæller Jonas Arendt Svensgaard, bagermester hos Sevel Bageri.

Når stort set alle forsyninger er dyrere, så er det en udfordrende tid.

- Man føler lidt, det er et utrygt marked. Det er ikke, som det plejer at være, mener bageren og tilføjer:

- Det er besværligt for hele huset. Det er svært at være indkøber og være produktionsplanlægger og alt det der, for man ved ikke, hvad man har at gøre med.

Han spår, at den vedvarende tendens med prisstigninger vil komme til at ramme danskernes pengepung.

- Det skal du nok forvente, at det er dig der kommer til at betale for det, vurderer Jonas Arendt Svensgaard.

Den spådom er ikke ligefrem noget kunderne jubler over i Kvickly.

- Det er lidt uheldigt. Det bliver jo dyrere for mig ikke også, men hvis det er sådan det er, så må vi jo tage det med, siger Per Falkenberg fra Holstebro.

- Det bliver ikke sjovt for mig i hvert fald. Jeg har tre børn nu, så jeg tænker det bliver en dyr fornøjelse og skal til at tænke på det også, siger Nicole Hammer Olsen fra Skive.

Men Coop vurderer det er for tidligt at konkludere noget om priserne i butikkerne. Det afhænger nemlig af forhandlinger mellem leverandør og supermarked.

- Vi går ind til forhandlinger med leverandørerne hen over efteråret med henblik på at få så billige priser som overhovedet muligt for forbrugerne. Det kan godt være, der er nogle varer, der kommer til at stige lidt, men vi skal selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at holde det i ro, påpeger Lars Aarup, kommunikations- og analysechef for Coop.

Indkøbspriserne på fødevarerne har samlet set ikke været højere siden 1973, hvor der var en verdensomspændende oliekrise.