Politibetjent for retten

En 55-årig politibetjent fra Holstebro er tiltalt for at have blandet sig i en politisag, selvom han var inhabil. I dag starter retssagen.

En 55-årig politiassistent fra Holstebro risikerer karrieren, hvis han findes skyldig i en anklage om at have misbrugt sin stilling og lækket fortrolige oplysninger.

Sagen mod betjenten indledes i dag, onsdag, ved Retten i Holstebro, og her er politiassistenten tiltalt for at have foretaget efterforskning og overvågning i en sag, som han havde fået besked på at holde sig fra.

Betjenten var ifølge anklageskriftet inhabil i sagen, da den handlede om en person, som tidligere havde været arbejdsgiver for betjentens kæreste, og som kæresten efterfølgende havde anmeldt i en sag om skatteforhold. 

Men den vestjyske politiassistent fulgte ikke ordren og indledte sin egen efterforskning.

Betjenten er blandt andet tiltalt for at have fotograferet personen og dennes samlever uden for deres bopæl og efterfølgende at have overdraget billederne til fagbladet TaxaDanmark.

Politiassistenten er desuden tiltalt for uberettiget at have foretaget flere opslag i politiets registre.

Ifølge anklageskriftet er betjenten også tiltalt for at videregive fortrolige oplysninger til en fotojournalist, idet han via sin tjenestemail sendte en dom til journalisten uden at slette personnumrene på de tiltalte først.

Politiassistenten nægter sig skyldig. Ifølge hans forsvarer, advokat Torben Koch, bestrider betjenten, at han var inhabil, og at der forelå en klar instruks om, at han ikke måtte blande sig.

Betjenten er tiltalt efter straffelovens paragraf 155 om tjenestemands misbrug af sin stilling, og det kan udløse bøde eller fængsel indtil fire måneder.

Anklager Margrethe Salling fra Statsadvokaten i Viborg oplyser, at hun går efter et bødeforlæg i sagen.

Hvis betjenten findes skyldig i anklagen, kan det få konsekvenser for hans fremtidige virke. Det er nemlig ikke første gang, han er i konflikt med politiets egne regler.

I 2004 og i 2013 modtog han en disciplinær straf for tjenstlig forseelse, fremgår det af anklageskriftet.

- Det er op til Rigspolitiet at vurdere, hvilke konsekvenser det skal have for ansættelsesforholdet, hvis han findes skyldig, siger Margrethe Salling.
Der er afsat tre dage til sagen, og der ventes dom på fredag.

/Ritzau/

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien 112.