Pjece skaber splid blandt bedemænd

En pjece på sygehusene i Holstebro og Herning skaber stor debat i bedemandbranchen. Den er nemlig på kant med konkurrenceloven.

Der er røre i andedammen i bedemandsbranchen. Alt sammen fordi en pjece, der bliver udleveret til afdødes pårørende på sygehusene i både Holstebro og Herning, ikke oplyser om ALLE bedemandsforretninger.

Og det er faldet et af bedemandsfirma for brystet.

Monopol

Pjecen henviser nemlig kun til hjemmesiden bedemand.dk, hvor bedemænd fra Foreningen Danske Bedemænd er at finde.

Og dét er konkurrenceforvridende mener begravelseskonceptet 'Dø med hjertet'. De er ikke en del af foreningen, og derfor bliver kunderne aldrig gjort bekendt med Holstebro-firmaets alternative bedemandstilbud.

- Jeg synes, det er et monopol. Og det er da skræmmende, at så stor en offentlig institution som et sygehusvæsen er med til at understøtte monopolet på den her måde, lyder kritikken fra Jette Lund, der er direktør i Dø med Hjertet.

Sikre side

Sygehusledelsen har taget kritikken til sig. Derfor har sygehuset sig nødsaget til helt at fjerne henvisningen i pjecen.

- Vi har fjernet linket for at være på den helt sikre side, så den vejledning, vi giver de pårørende, den er sober og ikke peger ensidigt på visse typer af bedemænd, fortæller Sygeplejefaglig direktør på Hospitalsenheden Vest, Ida Götke.

Også alternativer

Men den beslutning forstår man ikke hos foreningen af danske bedemænd. Her kan de ikke se, at de skulle have monopol på noget som helst.

- Jeg ryster på hovedet af det, for jeg synes ikke, det giver nogen mening. Intentionen med at ha' en sådan henvisning til en brancheforening, som vi jo er, har været at give de efterladte en god mulighed for på et samlet sted at få en masse praktiske informationer. Jeg synes ikke, der er nogen, der har overtrådt retningslinjer, lyder det fra Axel Jørgensen, Business Manager hos Danske Bedemænd.

Jette Lund er ganske uenig:

- Det er vigtigt, at de pårørende bliver oplyst om, at der faktisk er andre muligheder. At der er nogle alternativer på markedet, og derfor skal der jo ikke kun oplyses om en spiller på markedet, forklarer Jette Lund.

Manglende situationsfornemmelse

Henvisningen er fjernet, og i stedet hjælper sygehuspersonalet de pårørende til at finde en bedemand via nettet. Tilbage står Forening Danske Bedemænd undrende tilbage.

- Det giver jo ingen mening, at man skal stå og udlvere en helt telefonbog til de pårørende, fordi de skal finde en bedemand. Det her for mig at se et spørgsmål om, at Dø med Hjertet har brug for egen profilering i forhold til deres forretning. Det her må indebære en grad af situationsfornemmelse. Hvad tjener de pårørende bedst?, spørger Axel Jørgensen fra Danske Bedemænd.

02:07 Luk video