Peters vestjyske ventil kan skabe hundredvis af arbejdspladser: - En ny Grundfos

Peter Espersen fra Holstebro har lavet en opfindelse, der kan spare 90 procent af strømforbruget.

Siden 2007 har Peter Espersen fra Holstebro arbejdet på en lille dims, der kan gøre en stor forskel.

Han har opfundet en ny ventil, der ligesom alle andre ventiler kan åbne og lukke, men som derudover kan gøre det mere præcist, end alle andre ventiler.

quoteDet her kan godt blive stort, men jeg tør simpelthen ikke at sige, hvor stort det kan blive. Der er basis for hundredvis af arbejdspladser.

Peter Espersen, Direktør, Hydract, Holstebro

Carlsberg har hele vejen troet på projektet, og derfor har Peter Espersen de seneste ti år haft sin daglige gang på Carlsbergs bryggeri i Fredericia. Nu er den vestjyske ventil færdigudviklet og er klar til at blive sat i produktion.

- Alle de år, der er gået, har ikke været nemme, men at stå her nu med et færdigt produkt, vi er klar til at sende på markedet, er fantastisk, fortæller Peter Espersen, der er direktør i Hydract i Holstebro.

På bryggeriet i Fredericia findes der mere end 7000 ventiler. Ventilerne er styret af luft, men de taber ofte pusten og er derfor dyre at holde kørende.

Peter Espersens vestjyske ventil bruger vand, når der skal sendes forskellige væsker gennem de tusindvis af rør. Det forventer Carlsberg vil spare bryggeriet for 90 procent strøm i produktionen af øl.

Med andre ord gør ventilen altså produktionen både billigere og grønnere.

- Jeg har aldrig set det før. Du kan ikke få noget på markedet i dag, som styres på samme måde. Det er fuldstændig unikt, siger Anders Kokholm, der er produktionschef hos Carlsberg Supply Company i Fredericia.

´En ny Grundfos´

Peter Espersen har store planer med sin vestjyske ventil. Nu er den i første omgang klar til at blive sat i produktion i Holstebro, for teknologien kan også bruges af mange andre fødevareproducenter i ind- og udland.

- Det her kan godt blive stort, men jeg tør simpelthen ikke at sige, hvor stort det kan blive. Der er basis for hundredvis af arbejdspladser, siger Peter Espersen.

Produktionschef Anders Kokholm ved ikke helt præcist, hvad den vestjyske ventil kommer til at betyde i kroner og øre for Carlsberg, men han understreger, at der er tale om millioner.

Så han bliver milliardær lige om lidt?

- Det varer ikke længe. En ny Grundfos, siger Anders Kokholm med et smil på læben.

Carlsberg håber, at alle 7000 ventiler er skiftet inden 2021.

Et firma fra Holstebro har opfundet en lille ventil med meget stort perspektiv.