Peter er fårehyrde: Hundene er vores børn

Peter Helén driver Danmarks største fårebesætning med hjælp fra menneskets bedste ven.

Han er Danmarks største fårehyrde. Til dagligt står Peter Helén og hans kæreste Anna for landets største fårebesætning ved Holstebro. Når der er allerflest dyr er der 5000 får og lam, så der er nok at holde styr på. Heldigvis får Peter hjælp af nogle andre firbenede venner.
For Peter og Anna er hundene gode kolleger, men de er også meget mere end det.

Det ser fantastisk ud fra luften, når hundene udfører deres arbejde.

- Det er vores børn, kan man sige. Jeg har selvfølgelig en dreng, han er 28 år. Nej, det er vores familie, kan man sige. Det var på grund af hundene, at Anna og jeg mødtes. Jeg var i England og trænede hunde og jeg går rigtig meget op i det der med hyrdehundekonkurrencer og så mødtes vi på den måde. Det er rigtigt, rigtigt fedt at kunne arbejde med sin hobby, siger Peter Helén.

quoteDet er rigtigt, rigtigt fedt at kunne arbejde med sin hobby.

Peter Helén, Fårehyrde, Holstebro.

Fårene fra bedriften ”Storålam” er spredt over mere end 50 forskellige marker om sommeren – og over mere end 1500 hektar i vintermånederne. Markerne ligger spredt fra Ulfborg i Vest – over Hjerl Hede og til Mønsted Kalkgruber i øst.
I løbet af efteråret og vinteren bliver fårene, med hjælp fra hunde og lastbiler, flyttet mellem forskellige marker. Og løbende skal Peter og Anna hegne markerne ind. Et smart system betyder at de kan hegne denne 14 hektar store græsmark ind på under en time. 

Hundene kommer med indenfor og hygger i sofaen efter fyraften.
Hundene kommer med indenfor og hygger i sofaen efter fyraften.

Arbejdet med at samle fårene foregår forholdsvist let. Hundene Mack og Heff gør det store arbejde.
Hundene er en meget vigtig del af arbejdet på Danmarks største fårebesætning. Og hundene er yderst internationale – de forstår nemlig flere sprog.

quoteJeg prøver at oplære hver anden hund på svensk og hver anden på engelsk.

Peter Helén, Fårehyrde, Holstebro.

- Den hund vi sender af sted nu, det er vores Heff. Den snakker Anna engelsk med. Og Mack, som jeg har sendt af sted, ham snakker jeg svensk med. Og jeg prøver at oplære hver anden hund på svensk og hver anden på engelsk. Det er lidt nemmere, når man skal arbejde med to hunde, at de ikke går på det samme sprog. Men når der er gået fem til seks år så har de lært på engelsk og svensk og så er det måske lidt lige meget kan man sige, siger Peter Helén. 

 
 

”Det er som et familiemedlem”

Når arbejdsdagen slutter for menneskene, kommer deres firbenede kolleger og venner også med indenfor for at holde fyraften. I foråret fik Peter endda lavet et tørrerum til sine i alt ti elskede venner, så de hurtigt kan blive tørre og komme ind og hygge i stuen sammen med resten af familien.

- Det bliver noget frygteligt svineri, når man tager dem ind og de er våde og beskidte. Så fik vi lavet det her værelse hvor vi har lagt gulvvarme, så de tørrer hurtigere, når de kommer ind og er våde og beskidte. Vi plejer at tage dem med ind i vores hus, så de kan være med til at se fjernsyn om aftenen og hygge sig i sofaen, siger Peter Helén.

quoteVi plejer at tage dem med ind i vores hus, så de kan være med til at se fjernsyn om aftenen og hygge sig i sofaen.

Peter Helén, Fårehyrde, Holstebro.

Dyrene arbejder hårdt, men de lever samtidig også en luksus hunde-tilværelse. Og hos Peter og Anna bor da også én pensioneret hund. 

- Den næste hund, der står for tur, er 14 år. Han hører ikke ret meget og ser ikke ret meget, men han er sund og rask. Han går ud og løfter sig to gang om dagen og har det hyggeligt med det, så man må håbe at en morgen når man kommer op så er han bare ikke vågen. Det ville være rigtig fint, hvis man kunne slippe for at køre ham til dyrlægen, for det er rigtig svært. Når man arbejder sammen i mange, mange år, så… Det er som et familiemedlem og en sindssyg god ven, siger Peter Helén.

Her kan du se hele indslaget om Danmarkst største fårehyrde.