Patricia så kun sit hus én gang inden købet: Boliger bliver solgt langt hurtigere og dyrere

Der er stor efterspørgsel på boliger i Danmark. Det rammer især førstegangskøberne, der må slå hurtigere til og i nogle tilfælde låne flere penge.

Patricia Tannebæk har lige købt sit første hus sammen med sin kæreste og deres datter.
Patricia Tannebæk har lige købt sit første hus sammen med sin kæreste og deres datter.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

For tiden er der rigtig mange, der er på boligjagt i Danmark, og det får huspriserne til at stige. Ifølge Boligsiden er priserne på villaer og rækkehuse steget over 12 procent i løbet af det seneste år.

Men ikke nok med, at det er blevet dyrere, så bliver husene også solgt langt hurtigere end tidligere. Derfor skal køberne være hurtige på aftrækkeren.

- Man skal indgå nogle kompromisser, og det værste er næsten, at hvis man gerne vil købe en ejendom, så skal man være hurtig på hænderne, siger Mikkel Høegh, der er boligøkonom hos Jyske Bank. 

Den effekt har Patricia Tannebæk mærket. Den 1. marts flyttede hun ind i sit første hus i Mejdal sammen med hendes familie.

- Vi oplevede, at man skulle være hurtig, og der var ikke så meget at vælge imellem, så vi blev også nødt til at være skarpe i, hvad vi kunne tænke os, og hvad der var realistisk rent økonomisk, fortæller hun.

Da boligerne, som familien havde kig på, blev købt til højre og venstre, så valgte familien at skifte gear.

- Vi valgte at gå op i pris. Det blev vi simpelthen nødt til, for at vi kunne få den beliggenhed, vi ønskede. Der var heller ikke tid til at se huset flere gange end én, før vi skulle beslutte os for, om det var noget eller ikke, siger Patricia Tannebæk.

Der skulle tages en hurtig beslutning, da Patricia Tannebæk og hendes familie slog til på et hus i udkanten af Holstebro.
Der skulle tages en hurtig beslutning, da Patricia Tannebæk og hendes familie slog til på et hus i udkanten af Holstebro.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Førstegangskøbere må gå på kompromis

Det er specielt førstegangskøberne, som er mærket af boligmarkedet. De har nemlig ikke penge fra salget af et tidligere hus.

- Man har jo kun de penge, man har, så der er nogen, der kigger bredere i forhold til deres søgekriterier. Nogle kigger uden for de større byer, hvor man kan få lidt mere for pengene. Det kan også være, at man køber et lidt ældre hus, end det man havde tænkt, siger Anders Bjerregaard, der er medindehaver og ejendomsmægler ved Realmæglerne i Holstebro.

Mikkel Høegh synes, at det er vigtigt, at man tager sig god tid og kigger sig omkring, i stedet for at kaste sig ud i noget, som man ikke er helt sikker på.

- Jeg synes, at det er meget vigtigt, at man ikke får sig forkøbt, når man køber bolig. Man skal slå koldt vand i blodet og købe en bolig, hvor man kan se sig selv bo i nogle år, siger økonomen fra Jyske Bank.

Patricia Tannebæk og familien har dog ikke fortrudt, at de slog til, selvom de kun havde set deres nuværende hus én gang.

- Jeg er rigtig glad for, at vi gjorde det. Jeg føler mig faktisk rigtig heldig stort set hver dag med, at vi fik lige præcis det her hus, fortæller hun.

Der er fuld fart på boligmarkedet, og i marts blev den gamle salgsrekord på 11.300 solgte boliger på en måned fejet af bordet, da knap 13.400 boliger blev solgt. 

Ikast-Brande er den kommune i landsdelen, hvor der er størst stigning i antal hussalg. Der er nemlig blevet solgt 230 procent flere boliger i marts måned i forhold til sidste år.