Parkinsons-patienter bokser mod sygdommen: - Jeg håber på at få nogle flere kræfter i min arm igen

Et nyt bokseprojekt for parkinsonpatienter er begyndt i Holstebro, for det viser sig, at boksetræning er en særligt god medicin mod sygdommen.

Alle dagens boksere tager piller mod parkinson, medicin som bremser sygdommen, men aldrig får den til at forsvinde.

Nu vil de forsøge at give sygdommen slag i stedet for, for at se om de kan slå den bare en lille smule tilbage.

Ni Parkinsonspatienter er med til at sætte gang i et nyt projekt i Holstebro. Parkinsonboksning. For det viser sig, at netop boksetræning er særligt godt for personer med Parkinsons sygdom.

quoteDet vil betyde alt for mig, at kunne bruge min krop og mine arme som jeg altid har kunnet tidligere.

Marlene Olsen

- Der har været projekter i både Norge og USA, og der har de rigtigt gode resultater, fortæller formand i Parkinsonforeningen, Allan Bergholt.

En af dem, som håber på at se de gode resultater på egen krop, er 42-årige Marlene Olsen. Hun fik konstateret parkinson for to år siden og er en af de nyslåede boksere. 

- Jeg håber på at kunne få nogle flere kræfter i min højre arm igen og måske noget bedre finmotorik, fortæller Marlene Olsen.

Det er ikke til at se på hende, at hun har en diagnose. Så skal man se rigtigt godt efter og fange hende i nogle af de hverdagsudfordringer, som sygdommen giver.

Det kan eksempelvis være, når hun børster tænder med to hænder, eller når hun bruger venstre hånd til at røre en dej sammen med.

- Det lyder også så basalt, og man kan jo også bare bruge den anden hånd. Men det er sådan noget som irriterer en, at man ikke kan, og man eksempelvis er nødt til at bede om hjælp til at røre noget sammen, fordi det går for langsomt ellers, forklarer Marlene Olsen.

Marlene Olsen er nødt til at bruge begge hænder, når hun børster tænder.
Marlene Olsen er nødt til at bruge begge hænder, når hun børster tænder.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Flere steder i Danmark

De første parkinson-boksehold i Danmark begyndte for et halvt års tid siden. Der var der hold både i Vejle, Aarhus-området og på Sjælland, og her var erfaringerne så gode, at de også begyndte i Holstebro.

quote- Vores krop falder sammen og bliver stiv i ryggen, hvis vi ikke selv gør noget.

Allan Bergholt

Formand i Parkinsonforeningen Allan Bergholt træner med i Holstebro, men har også trænet med i Vejle fra begyndelsen, og han kan mærke på sin egen krop, at træningen gør en forskel.

- Jeg er kommet i meget bedre form og føler mig bedre tilpas, jeg føler også min gang er blevet bedre efter den hårde træning, fortæller Allan Bergholt.

Grunden til at det netop er boksning, som fungerer godt for parkinsonpatienterne, er først og fremmest, at træningen er meget intens og med høj puls. Men også at der er meget koordination i boksning, og bevægelser som løsner op i ryggen. 

- Vores krop falder sammen og bliver stiv i ryggen, hvis vi ikke selv gør noget. Så for at vi kan få en god holdning er det godt for os at lave nogle krydsbevægelser og løsne leddene i ryggen, forklarer Allan Bergholt.

Parkinsons sygdom

Aflyst af corona

Bokseholdet nåede kun at træne et par gange, før det blev sendt til tælling af corona. Nu venter de bare på, at restriktionerne gør, at de kan komme i gang igen. For det betyder noget, at kunne træne sygdommens tegn væk.

- Det vil betyde alt for mig at kunne bruge min krop og mine arme, som jeg altid har kunnet tidligere, forklarer Marlene Olsen.

Men selvom det ikke er til at vide, om det lykkes for Marlene Olsen at få flere kræfter i højre hånd og måske endda børste tænder med én hånd igen, så har det at være til boksetræning allerede givet hende noget.

- Det handler også om at erkende, at man har en diagnose. Det har været svært for mig. Fordi man føler, at man havner i en kasse, men det betyder jo ikke, man skal låses inde i den. Det giver bare noget at komme ud og møde folk i samme situation, fortæller Marlene Olsen.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.