Overvågning i skoven skaber debat

Vildtkameraer, der er sat op i skovene for at registrere ulvens færden vækker forargelse. Skovgæster risikerer at blive filmet uden at vide det.

Flere skove har fået opsat vildtkameraer. Blandt andet for at registrere ulvens færden. I Stråsø Plantage har Naturstyrelsen eksempelvis givet tilladelse til 11 vildtkameraer. 

Men ikke alle synes, det er behageligt. Marius Maarbjerg er en af dem. Han bor i et skovområde ved Råsted nær Holstebro og har selv klippet et vildtkamera ned og i stedet lagt sit telefonnummer i håb om at finde ud af, hvem der har sat det op.

- Det irriterer mig. Måske er det selvtægt, men har de lovhjemmel til at sætte det op? De sætter dem op ulovligt. Jeg vil gerne starte en debat om det. På offentlige arealer skal det være sådan, at man kan færdes frit uden at blive overvåget. Det er lige meget, om det er i skoven, ved vandet eller i byerne, siger Marius Maarbjerg.

quotePå offentlige arealer skal det være sådan, at man kan færdes frit uden at blive overvåget. Det er lige meget, om det er i skoven, ved vandet eller i byerne.

Marius Maarbjerg

Naturstyrelsen understreger, at de har tilladelse til at sætte deres kameraer op, og de skilter desuden med overvågningen. De tager stærkt afstand fra de ulovlige kameraer.

- Kameraerne er opsat uden vores tilladelse. Jeg opfordrer folk til at henvende sig til os i stedet for at udøve selvtægt. Vi ved oftest, om der er en særlig årsag til, at kameraet hænger der. Det kan jo være for at overvåge mårhunde eller andet, siger Jens Henrik Jakobsen, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen.

Marius Maarbjerg opfordrer folk til at sætte sig ud i naturen og filme i stedet for at sætte kameraer op.

- Jeg kunne bedre leve med det, hvis de satte sig ud med deres kamera og camouflagetøj. De må hanke op i sig selv og sætte sig ud og filme i stedet for at være dovne og klistre det hele til med vildtkameraer. Der er ingen kontrol over det, siger Marius Maarbjerg. 

Det er Naturstyrelsen som lodsejer, der giver tilladelserne. De lovligt opsatte kameraer tilhører Naturhistorisk Museum i Aarhus eller forskningsinstitutionen  DCE. 

Marius Maarbjerg føler sig overvåget af vildtkamera, når han færdes i skoven omkring sit hus. Nu har han klippet et kamera ned. Dårlig ide, siger Naturstyrelsen.