Onsdag begynder retssagen: Storfisker risikerer at få konfiskeret flere hundrede millioner

Storfiskeren Henning Kjeldsen anklages for at have kontrolleret fiskekvoter via stråmænd. Sagen er ifølge professor et retsopgør med udskældt kvoteordning.

En omfattende sag om mulig snyd med fiskekvoter begynder onsdag i Retten i Holstebro.

Det er den nordjyske storfisker Henning Kjeldsen, der er i centrum af straffesagen.

Han beskyldes for at have omgået reglerne og via stråmænd at have skaffet sig kontrol over fiskekvoter til en værdi af flere hundrede millioner kroner.

Anklageren kræver en bødestraf og konfiskation af 231 millioner kroner.

Desuden kræves Henning Kjeldsen frataget retten til at drive erhvervsmæssigt fiskeri.

En advokat og en revisor, der har henholdsvis rådgivet fiskeren og underskrevet hans regnskaber, kræves også frakendt retten til at udføre deres erhverv.

Reglerne om, at man kunne købe og sælge kvoter til at fange en bestemt mængde fisk, blev indført i 2002.

Men snart begyndte der at komme kritik af, at reglerne førte til koncentration af kvoter hos nogle få fiskere - også kaldet kvotekonger.

I 2017 konkluderede Rigsrevisionen, at Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af reglerne havde været "meget kritisabel".

Daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) måtte efterfølgende afgive fiskeriområdet til sin ministerkollega Karen Ellemann (V).

Det er ikke mindst denne forhistorie, der gør retssagen spektakulær, lyder vurderingen fra professor i forvaltningsret Frederik Waage, Syddansk Universitet.

- Med retssagen i Holstebro får vi for første gang en form for retsopgør med de nogle af de problemer, som den kontroversielle ordning for omsættelige kvoter i fiskeriet har givet anledning til.

- Det er ganske usædvanligt, at politiet både kræver bøde og konfiskation af mere end 200 millioner kroner i en sag, hvor Fødevareministeriet tidligere har spillet en hovedrolle på grund af kritisabel sagsbehandling, siger han.

Sagen var sat til at begynde 14. januar, men blev udskudt på grund af skærpede coronaregler.

Henning Kjeldsens advokat, Olaf Koktvedgaard, ønsker ikke på forhånd at oplyse, hvordan hans klient stiller sig til tiltalen.

Der er afsat 25 retsdage til sagens behandling, og der ventes dom i maj eller juni.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Erhverv.